вівторок, 04 вересня 2007 18:16

Піскун не погоджується з однопартійцями

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Колишній ”нашоукраїнець” Сергій Головатий та члени Кабміну вчора у Верховній Раді під час виконання Гімну України
Колишній ”нашоукраїнець” Сергій Головатий та члени Кабміну вчора у Верховній Раді під час виконання Гімну України

У вівторок з самого ранку біля Верховної Ради зібралося понад тисячу прихильників Партії регіонів. Вони у партійній символіці і з прапорами. Дехто тримає плакати: "Вимагаємо скасування недоторканності та пільг уже сьогодні", "Українці чекають на бюджет".

До Ради сходяться нардепи.

— Шановні депутати, можна вас? — звертаються до декого з них дві жінки.

— Потом, попозже, — кажуть нардепи й пришвидшують ходу.

— Зрозуміло, як ви за народ! — обурюються жінки.

Засідання відкриває голова Верховної Ради 5-го скликання Олександр Мороз, 63 роки. У залі зареєстровано 269 нардепів. Спікер у вступному слові заявляє, що парламент є правочинним.

— Чергова сесія повністю відповідає Конституції. А спроба на будь-який період залишати країну без парламенту є порушенням Основного закону, тобто узурпацією влади. Як і перешкоджання депутатам виконанню їхніх повноважень, — каже з трибуни.

У залі сидять урядовці на чолі з першим віце-прем"єром Миколою Азаровим. Вони йдуть відразу після виступу Мороза.

У кулуарах працівниці апарату Верховної Ради роздають депутатам збірки поезій спікера "Кують зозулі".

— А есть авторский автограф? — запитує лідер Компартії Петро Симоненко, 55 років.

Він каже "ГПУ":

У кулуарах роздають депутатам збірки поезій спікера "Кують зозулі"

— Надо обязательно как-то доказать легитимность, чтобы люди проголосовали на выборах за нас и не дали ни одного голоса "помаранчевым".

Майже всі представники коаліції в один голос твердять, що готові проголосувати за зняття депутатської недоторканності. Але "регіонал" Святослав Піскун, 48 років, каже:

— Я категорично проти, — підвищує голос. — Скасування недоторканності — це шлях до диктатури однієї людини в державі. Упаси Господи, щоб ми вранці прокидалися і думали, що доля наших дітей залежить від настрою однієї людини, яка, можливо, хвора.

Об 11.30 Олександр Мороз оголошує перерву. Вона триває півгодини. Після цього депутати голосують за внесення змін до Конституції, якими скасовують недоторканність президента, нардепів і суддів. За — 259 народних обранців. За скасування пільг голосує 261 нардеп.

 На подвір"я Ради по черзі приходять "нашоукраїнець" Микола Оніщук, 49 років, та "бютівець" Володимир Семинога, 47 років.

— Верховна Рада розпущена з причин її неповноважності, — говорить журналістам Оніщук. — Юридично, як колегіальний орган, який може ухвалювати правові рішення, її не існує. Парламент, де є менше трьохсот депутатів, не може проводити пленарних засідань.

Семинога звинувачує опонентів у використанні нинішнього засідання для виборчої агітації:

— Коаліція, яка голосує за зняття недоторканності, розуміє, що прийняти цей закон зараз неможливо. Бо для зміни Конституції треба не менше двох сесій.

Пізніше цього Семинога підходить до одного із наметів Партії регіонів. Вони розміщені біля Ради через кожних кілька метрів.

— Можна газетку? — звертається до жінки, яка сидить в наметі.

Та дивиться на його партійну футболку з написом "ВірЮ" і здивовано киває головою:

— Ага.

Потім довго проводжає "бютівця" поглядом.

Зараз ви читаєте новину «Піскун не погоджується з однопартійцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі