четвер, 25 листопада 2010 02:15

"Пішли совєцкі, підуть і донєцкі"

"Пішли совєцкі, підуть і донєцкі"

— Із Дрогобича зранку передали три такі великі торби домашньої ковбаси й запеченого м'яса, що тиждень можна весілля справляти. Люди всьо несуть і несуть. А я дивлюся на це, і в мене комок у горлі. Видно, як люди хочуть змін, — каже 72-річна Софія Волосинюк із Коломиї на Івано-Франківщині. Вона приїхала на київський майдан Незалежності протестувати проти ухвалення нового Податкового кодексу.

Бере за ручки велику сумку з ковбасами й не може її підняти — така важка.

— Допомагаю дітям виживати, торгую на базарі. Пережила війну, сталінські часи, німців бачила. Но такої банди, як зараз, іще не було, — говорить.

Підходить до столу, розсуває продукти й нарізує на пластмасову тарілку варену ковбасу. 45-річний Максим Діденко з Івано-Франківська бере пластиковий стаканчик із чаєм.

— Не переживайте, пішли совєцкі, підуть і донєцкі, — всміхається. — У четвер із Івано-Франківська їде тисяча чоловік. Ті підприємці, що не зможуть, давали по 50 гривень.

Збоку стоїть чоловік із бутербродом.

— Проблем із їдою немає. Все приносять люди. В каструлях, у термосах борщ, суп. Пір! Я вдома такого не їм, — розправляє вуса.

Раз по раз до столу підходять ті, хто живе в наметовому містечку. Кілька молодих чоловіків заносять у пакетах їжу, упаковки йогуртів, мінералки, хліб.

Навпроти стоїть намет із написом "штаб". Біля обігрівача — вінничанин 35-річний Євген.

— У наметовому містечку ночували більше сотні чоловік. Палатки були забиті, — говорить. — Частина людей пішли на ніч до офісу депутата Кирила Куликова, який недалеко звідси. Він там домовився за три поверхи. Деякі кияни забирали до себе, щоб можна було помитися, зігрітися.

Замість підлоги у брезентовому наметі — дерев'яні піддони.

— Це щоб не мокро, — пояснює координатор містечка 29-річний Дмитро Пилипець із Харкова. — Наш завхоз приймає з регіонів одяг — теплі речі, чоботи резинові, плащі. Хто що може, те й приносить. Зі Львова дзвонили, що цілу "газель" відправили.

Із динаміків звучать українські пісні. Перед сценою стоять кількасот людей.

Під обід повз майдан проїжджає кортеж президента Віктора Януковича.

— Вето! Вето! — кричать мітингувальники.

Вмикають запис передвиборного виступу Януковича, де той обіцяє малому бізнесу спростити податковий режим. Ведучий зі сцени оголошує, що люди починають виїжджати з регіонів на безстрокову акцію в четвер.

Зараз ви читаєте новину «"Пішли совєцкі, підуть і донєцкі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі