вівторок, 25 січня 2011 03:15

Петро Порошенко прийшов на мітинг Яценюка і Кириленка

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  22 січня. На столичній Контрактовій площі Арсеній Яценюк із однодумцями склав 160-метрову карту України з пінопласту
22 січня. На столичній Контрактовій площі Арсеній Яценюк із однодумцями склав 160-метрову карту України з пінопласту

На вулиці морозно, сніжить. Замурзана жінка без колготок із виразками на ногах пробирається до сцени на столичній Контрактовій площі. Несе пошарпаний пакет із пожитками. За кілька хвилин тут почнеться святкування Дня Соборності. Його організували партії "Фронт змін" та "За Україну!"

На сцену запрошують лідерів "Фронту змін" Арсенія Яценюка, "За Україну!" В'ячеслава Кириленка, "Собору" Анатолія Матвієнка, керівника парламентської фракції НУ-НС Миколу Мартиненка та голову Наглядової ради Нацбанку Петра Порошенка. Осторонь тупцюють нардепи-"нунсівці" Ярослав Кендзьор, Іван Стойко та Володимир Мойсик. Їх не представляють, однак вони теж виходять на сцену. Стають позаду.

— Ми маємо не дати розгулятися провокаторам. Тим, хто хоче посварити Україну й українців, — каже в мікрофон 42-річний В'ячеслав Кириленко. Йому першому надають слово. — Наші завдання прості: зберегти те, що здобуто, і примножити все українське.

Замурзана жінка усміхається біля сцени, хреститься. Показує ряд верхніх золотих зубів. Охоронці намагаються прогнати її. Вона відмахується, робить коло навколо сцени і стає на попереднє місце. Коли до слова запрошують Лілію Гриневич із "Фронту змін", голоcно співає "Ще не вмерла України..."

Охоронець знову її проганяє. Вона ж далі співає та йде. Присутні сміються.

На площі зібралися близько тисячі людей.

— У нас дійсно свято. День Соборності нашої, а не їхньої країни, — виголошує 36-річний Арсеній Яценюк. Фоном звучить музика із його рекламного ролика. — Ми хочемо скласти карту України на всіх теренах Української держави — від Львова до Луганська. Ми зможемо побачити, що ми однакові, єдині й перемога за нами.

Перед сценою лежать різнокольорові пінопластові фігури. З них мають скласти карту України — 160 кв. м. Ведуча оголошує, що карта претендує на місце в Книзі рекордів України. Першими пінопласт вкладають політики. Потім стають збоку і слідкують, як молоді хлопці розкладають частини карти далі.

До Кириленка тягне руку якийсь чоловік. Хоче сіпнути за поділ пальта. Охоронець б'є його по руці.

— Не чіпайте, я вас прошу, — гукає роздратовано.

Яценюк бачить у натовпі режисера Олександра Саніна, 38 років. Охорона його пропускає до помосту. Яценюк нахиляється, тисне йому руку.

— Іди до нас, — сміється.

— Ні. Ви сьогодні царі, а я — Ірод, — каже Санін.

Хлопці в жилетах із написом "Фронт змін" розривають біля сцени сітку з жовтими та блакитними кульками. Вони летять у небо.

Яценюк розказує журналістам, що зарано говорити про об'єднання партій "Фронт змін", "За Україну!", "Собору", "Європейської партії" та "Громадської позиції".

— Ми зробимо, покажемо, а потім усе прокоментуємо, — пояснює. — Я хочу вас запевнити, що в нас буде результат. Шкода, що сьогодні до нас не прийшли "регіонали". Багато цікавого побачили б.

Яценюк, Порошенко, Мартиненко та Кириленко йдуть до вагончика. Там на столі стоять чашки з чаєм і тарілки з апельсинами. Виходять за півгодини. Зі сцени співає група "С. К. А. Й". Найзавзятіше танцює замурзана жінка. За 15 хв. усі розходяться.

Зараз ви читаєте новину «Петро Порошенко прийшов на мітинг Яценюка і Кириленка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі