вівторок, 02 квітня 2019 07:45

"Петро не уступить трон. Буде велика сварка"

Автор: WWW.RADIOSVOBODA.ORG/АНДРІЙ ДУБЧАК
  На дільниці в центрі Станиці Луганської на Луганщині бюлетені рахують на підлозі. Із 1365 зареєстрованих виборців проголосували 374 людини. Бюлетені опрацювали за годину. Найбільше голосів віддали Юрієві Бойку. На другому місці — Петро Порошенко
На дільниці в центрі Станиці Луганської на Луганщині бюлетені рахують на підлозі. Із 1365 зареєстрованих виборців проголосували 374 людини. Бюлетені опрацювали за годину. Найбільше голосів віддали Юрієві Бойку. На другому місці — Петро Порошенко

— Ну я ж не вмер! — ховає паспорт у внутрішню кишеню куртки 72-річний Анатолій Сапригін на виборчій дільниці у місті Калинівка Вінницької області. — Всі вибори голосував, був у списках. А це зник.

Чоловікові радять звернутися до суду. Також має право прийти на другий тур. Дружина бере чоловіка за руку. Обоє виходять.

— За прем'єрства Юлі Тимошенко зібрала гроші на квартиру. А за Порошенка не маю й на ліки. Тому я її сьогодні підтримала. От зараз треба в аптеку віддати дві тисячі, — каже Станіслава Сапригіна.

— Треба толкового лідера, який би на компроміс пішов. Щоб залагодити конфлікт. Доки вже люди мають вмирати. Миру всі чекають. Онука хотіла вчитися у Польщі. Передумала. Захотіла Україну захищати і стала військовою, — додає Анатолій Семенович. — Багато молоді за Зеленського голосують. Але в нього нема команди. Його ніде не чують. Він навіть на дебати не прийшов. Не знаю, хто його спонсорує, але якщо він пройде, то Юля буде у нього прем'єром. То, може, покерують.

Поряд із дільницею — ринок. Усі йдуть туди після голосування. Купують свіжі овочі та зелень.

— Вибори — як свято. Ще й день видався сонячний, теплий. Чоловік їхав попід ліс і річку, то тьма народу на шашликах, — говорить продавець Надія.

На виборчій дільниці у школі-гімназії №2 черга до кабінок.

— Ви по навігатору чи по совісті? — усміхається до городян член виборчої дільниці Олександр Осьмачко. Відкриває двері до спортзалу, де відбуваються вибори. Чоловік років 40 піднімає галас.

— Не видають бюлетень по біометричному паспорту, — каже.

Голова виборчої дільниці Лариса Моторна, 56 років, телефонує в окружну виборчу дільницю. Чоловікові підказують, щоб приніс витяг. Але за мить йому дозволяють проголосувати.

Поряд зі школою представники екзит-полу. Просять сказати, за кого голосували.

— П'ять років тому голосував за Пор

ошенка. Розчарувався. Він обіцяв війну закінчити за два тижні. П'ять років минає, а хлопці гинуть, і просвіту нема. Що це за господар? Коли на його подвір'ї нема порядку, — виходить із виборчої дільниці 65-річний Михайло Дідух. — Для дітей ніякої перспективи. Я хоча б за Союзу квартиру отримав у кооперативі, а їм треба до смерті працювати, щоб заробити на житло.

Велосипедом приїжджає на вибори 40-річний Володимир Коляда. Чує роз­мову.

— Від народу залежить, хто буде у руля. Багато людей — за Зеленського. Їм надоїли оті Свинарчуки (колишній заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олег Гладковський, який до 2014 року мав прізвище Свинарчук. Його звільнили після скандалу в оборонній сфері, він нібито причетний до розкрадання в Укроборонпромі. — ГПУ). Але Петро трону не віддасть. Буде велика сварка, — каже. — Мені головне, щоб була добра робота. Працюю на будівництві, мушу гроші заробляти в Києві.

У вересні торік поблизу Калинівки вибухнули боєприпаси на 48-му арсеналі Міноборони. Було пошкоджено 2 тис. будинків. 16 — розбиті повністю. На відновлення виділили понад 20 млн грн. Найбільше постраждало село Павлівка.

— Свій голос віддала за Порошенка. Як-не-як, а разом із Гройсманом та іншими чиновниками поміг купити хату. Де ми знайшли б мільйон на неї? Меблі, побутову техніку купили. Правда, досі не можу звикнути до чужого обійстя. Собака з котом досі біжать на старий двір. А на вечір вертаються голодні, — говорить Ніна Ковальчук.

Дім, у який влучив боєприпас, відновлюють. Планують перебудувати на гараж.

— Прошу сина, щоб якусь кімнатку там звів. То, може, ми з дідом назад вернемося. А нова хата буде онукам, — каже Ніна Ковальчук.

У селі половина будинків перекриті новим шифером. Вставлені металопластикові вікна.

— Мені держава поміняла шифер, вікна. На стелю навісну дали дев'ять тисяч. Правда, свої десять доклали. Тому голос віддала за Порошенка, — розповідає місцева Оксана Волинець. — Якби зустріла його чи Гройсмана, то б запросила додому і напоїла чаєм. Вони зробили все, щоб я звідси не виїхала.

Зараз ви читаєте новину «"Петро не уступить трон. Буде велика сварка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі