четвер, 26 листопада 2020 07:10

Перемогли "Слуга народу" і "Батьківщина"

 

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Українці обирали до рад різних рівнів майже 43 тис. депутатів і міських голів.

18 листопада Центральна виборча комісія оприлюднила результати виборів у 1517 місцевих радах, що становить майже 96,2% загальної кількості рад.

Найбільше мандатів отримали "Слуга народу" 17,59% та "Батьківщина" — 12,39%. Соратники Володимира Зеленського провели до рад різних рівнів 5809 осіб. Команда Юлії Тимошенко — 4093. Далі, за даними ЦВК, йдуть "Опозиційна платформа — За життя", "За майбутнє", "Європейська солідарність", "Наш край" та інші. Експерти вважають, це і є реальний рейтинг партій в країні.

Політолог Олег Саакян каже, що перше місце "Батьківщини" серед опозиційних сил і рівнорозподілена підтримка по країні — це хороший заділ на новий електоральний цикл. Особливо, якщо партія приділить більше уваги роботі з виборцями в містах.

— Партійна машина "Батьківщини" підтвердила ефективність на виборах. Тож тим, хто списував Тимошенко з політичних рахунків, в офісі партії випишуть персонального облизня, — додає Олег Саакян.

"Батьківщина" на місцевих виборах висунула рекордні 40 тис. кандидатів по країни. У партії кажуть, кожен пройшов суворий фільтр, бо місцеві вибори — не про політику, а про господарку та вирішення місцевих проблем.

Політичний експерт Андрій Золотарьов зауважив, що "Батьківщина" показала гарний результат як команда. Не спекулювала на питаннях, які розколюють країну. ­Зробила ставку на проблеми людей.

Лідер "Батьківщини" неодноразово зверталася до президента Зеленського з усіх доступних інформаційних майданчиків. Пропонувала стратегію боротьби з коронавірусом, узагальнила свій досвід протидії епідеміям. Приділила увагу соціальним питанням: надбавки медичному персоналу, доступність лікування й тестування для українців.

Цього року через низку об'єктивних причин у місцевих виборах узяли участь 36,88% людей. Це найнижчий за роки незалежності України показник. Для порівняння: на місцеві вибори 2015-го прийшли 46,5%, 2010 року — 48,7%. Однак "Батьківщина" змогла мобілізувати свій електорат.

— Зі "Слугою народу" все зрозуміло: партія влади, має ресурс, і бренд Зеленського працює. Друге місце "Батьківщини" — це результат активної роботи в регіонах протягом багатьох років, — каже директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

За оцінками спостерігачів громадянської мережі "Опора", під час місцевих виборів не було виявлено суттєвих порушень, які спотворили б електоральні настрої українців.

Зараз ви читаєте новину «Перемогли "Слуга народу" і "Батьківщина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі