четвер, 07 березня 2019 05:25

"Перемога над бідністю є питанням номер один національної безпеки"

Автор: WWW.PRESIDRNT.GOV.UA
  Президент Петро Порошенко спілкується з людьми під час робочої поїздки до Одеської області, 2 березня
Президент Петро Порошенко спілкується з людьми під час робочої поїздки до Одеської області, 2 березня

Що ближче до президентських виборів 31 ­березня, то активніше штаби кандидатів заявляють про зло­вживання та підкуп виборців. До такого "компромату" конкуренти зараховують і соціальні ініціативи президента Петра Порошенка — підвищення пенсій, додаткові компенсації пенсіонерам і матерям, монетизація субсидій. І навіть збільшення грошового утримання воїнів, які воюють на "нулях" Донбасу — викликає в них подив.

— Ми підвищуємо пенсії. Опоненти кажуть — це підкуп. Так, п'ять наступних років будемо "підкуповувати" пенсіонера, збільшуючи пенсію. "Підкуповувати" людей праці — збільшуючи їм зарплату. Матерів — збільшуючи виплати. Це — стратегія боротьби з бідністю, — каже Петро Порошенко.

Економісти, урядовці та президент мають пояснення, чому підвищення соціальних виплат відбуваються саме зараз.

Це лише початок, ­говорить Порошенко. Починаючи з ­2014-го Україні знадобився час, щоб оговтатися після удару Росії, втрати Криму й частини Донбасу з його промисловими спроможностями. Кремль улаштував блокаду для українських товарів і навіть їх транзиту далі на Схід. Українській економіці слід було відійти від шоку, стати на ноги. Тепер вона зростає протягом 11 кварталів. Це стало можливим завдяки реалізації євроінтеграційного курсу: запрацювала асоціація з ЄС, зона вільної торгівлі з Євросоюзом, який купує дедалі більше наших товарів.

— Мене все одно запитуватимуть — де ви були, чим займалися? І я відповім. Ми займалися макроекономічною стабільністю країни. На початку мого президентства стояло завдання, щоб ми не стали країною-банкрутом. Росія намагалася нас задушити. Та нам удалося вистояти. І сьогодні в нас є гроші, щоб підняти мінімальну зарплату, пенсії, є кошти і для новонароджених, — додає Петро Порошенко.

Індексація пенсій передбачена законом України. В уряді розуміють, що плюс 300 грн до пенсії на місяць — мало. Але це те, на що наразі спроможна економіка. Далі буде більше.

Міністр соціальної політики Андрій Рева обґрунтовує цифру доплати найбіднішим пенсіонерам у розмірі 2410 грн: це компенсація за невиплачену індексацію у проблемні 2015–2016 роки.

— За нашими розрахунками, це показник інфляції, який перемножується на рівень прожиткового мінімуму. Ми вийшли на суму 2410 гривень кожному, хто має пенсію нижче мінімальної і мінімальну, — говорить Порошенко.

— Мова про додатковий ресурс. Ці кошти держава отримала від закону про євробляхи. Кошти від розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації в повному обсязі з ініціативи президента спрямували на такі виплати, — каже Андрій Рева.

Отже, майже 13 млрд грн від євроблях підуть до пенсіонерів, які найбільше потребують підтримки.

А в питанні монетизації субсидій претензії політиканів від опозиції взагалі не витримують критики. Бо за таким принципом живе весь цивілізований світ. Ініціатива щодо монетизації субсидій була озвучена Кабміном восени 2017 року, задовго до виборів. І тоді ж схвалена Верховною Радою у вигляді закону. План монетизації уряд затвердив у вересні ­2018-го. ­Тепер кошти на компенсацію за опалення не будуть віртуальні, не підуть напряму ­комунальним підприємствам. Ці гроші можна буде отримати й зекономити.

— Це революційний прорив у наших соціальних проектах, — додає Петро Порошенко.

Нинішня влада вперше за десятки років реалізує в Україні поради міжнародних експертів. Такий підхід до оплати житлово-комунальних послуг стимулюватиме господарів до енергозбереження, щоб менше опалювати вулицю, а більше — хату. А зекономлені гроші кожен зможе витратити на що захоче.

— Чому президент, головною функцією якого є безпека держави, так цікавиться економічним розвитком? Тому що потужний економічний ривок і перемога над бідністю є питанням номер один національної безпеки, — говорить Петро Порошенко.

Він виконав обіцяне в питаннях асоціації з ЄС, безвізу, зміцнення оборони й газової незалежності від РФ, автокефалії для Української церкви. Тож є підстави сподіватися, що президент реалізує амбітні плани і в "соціалці" в наступні п'ять років.

Що означають соціальні ініціативи президента

Під час перебування в Маріуполі на Донеччині 1 березня Петро Порошенко озвучив п'ять позицій у боротьбі з бідністю. Вона за його словами, є таким самим "ворогом України", як і російський агресор.

1. Підняття мінімальної зарплати. Із січня 2019 року зросла на 450 грн — до 4173 грн.

2. Підвищення пенсій. Для 10 млн пенсіонерів проведуть автоматичну індексацію пенсій. Підвищення виплат у середньому становитиме 255 грн.

3. Компенсація пенсіонерам. Пенсіонери, які отримують найменше, матимуть доплату в розмірі 2410 грн — по 1205 грн у березні та квітні.

4. Монетизація субсидій. Замість нарахування меншого розміру платежу за житлово-комунальні послуги людям видаватимуть живі гроші на оплату комунальних послуг.

5. Допомога при народженні дитини. Загальний розмір декретних становить 41 280 грн. Підвищать суми виплат на першу, другу і третю дитину.

Зараз ви читаєте новину «"Перемога над бідністю є питанням номер один національної безпеки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі