понеділок, 24 грудня 2007 18:15

Перед смертю у В"ячеслава Чорновола був гарний настрій

Автор: фото: УНІАН
  В’ячеслав Чорновіл з дружиною Атеною Пашко в Єрусалимі, Ізраїль 1997 року
В’ячеслав Чорновіл з дружиною Атеною Пашко в Єрусалимі, Ізраїль 1997 року

24 грудня виповнилося 70 років з дня народження В"ячеслава Чорновола. Він з"явився на світ у родині вчителів на Черкащині. Із відзнаками закінчив школу та факультет журналістики Київського університету ім. Шевченка. Його тричі ув"язнювали за "антирадянську пропаганду" — у 1967–1969, 1972–1979 та 1980–1988 роках. Відбував покарання у мордовських таборах суворого режиму та на засланні в Якутії. Був одним із ініціаторів створення Української гельсінської спілки, Народного Руху.

1990-го Чорновола обирають народним депутатом. Наступного року він посідає друге місце після Леоніда Кравчука на президентських виборах. Із 1992-го очолює Народний Рух.

В останні місяці життя боровся проти розколу Руху. Причиною цього були розбіжності щодо кандидата на президентські вибори 1999 року. Прихильники Юрія Костенка виступали проти пропозиції Чорновола висунути Геннадія Удовенка. Партійний з"їзд 7 березня цю кандидатуру підтримав. Але вже 25 березня Чорновіл гине в автокатастрофі під Києвом.

Досі обставини цього ДТП залишаються нез"ясованими. Українські правоохоронці запевняли, що автомобіль Чорновола врізався в КамАЗ із причепом, що нібито розвертався посеред шосе. В"ячеслав Максимович і його водій загинули на місці пригоди. Пізніше раптово помер і водій КамАЗу — внаслідок серцевого нападу.

У Генпрокуратурі нещодавно отримали висновки польських експертів.

— КамАЗ, у який на повному ходу врізався автомобіль із В"ячеславом Максимовичем, не рухався, а стояв, перекриваючи дорогу, — говорить заступник генпрокурора Микола Голомша, 45 років. — Цей висновок суперечить попереднім українським експертизам. Тому  слідчі вивчають усі аргументи.

За годину до загибелі з Чорноволом по телефону говорив його заступник В"ячеслав Коваль, 62 роки.

— У нього був гарний настрій. Він був задоволений зустріччю з кіровоградськими студентами, — згадує Коваль.

Лідер УНП Юрій Костенко, 56 років, називає ті часи непростими для Народного Руху. Востаннє він із В"ячеславом Максимовичем спілкувався понад дві години. Костенко просив підтримати його на президентство. Стверджує, що тоді Чорновіл нібито погодився висунути його кандидатуру. Але наступного ранку наче передумав і запропонував Удовенка.

"ГПУ" запитує Костенка, яке місце в політиці було б у живого Чорновола нині.

— Таке ж, як і в Драча, Павличка і Хмари, — відповідає лідер УНП.

Дружина Чорновола Атена Пашко є почесним головою "Союзу українок".

У В"ячеслава Максимовича двоє синів — Андрій і Тарас. Перший — доцент кафедри інфекційних хвороб Львівського державного медичного університету. 2004 року балотувався на президентських виборах, набрав 0,12% — трохи більше 36 тис. голосів. Другий — нардеп від Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Перед смертю у В"ячеслава Чорновола був гарний настрій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі