середа, 14 липня 2010 00:47

Перед СІЗО Ігор Діденко їв булку з кефіром

Автор: фото: УНІАН
  Ігоря Діденка поставила працювати заступником голови ”Нафтогазу” тодішній прем’єр Юлія Тимошенко
Ігоря Діденка поставила працювати заступником голови ”Нафтогазу” тодішній прем’єр Юлія Тимошенко

"Рішення суду по справі Ігоря Діденка було написане в кабінеті Януковича. Ігоре, ти не зробив нічого протизаконного", — каже екс-прем"єр 49-річна Юлія Тимошенко до колишнього заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка, який у понеділок сидить на лаві підсудних у столичному Печерському райсуді. Суддя вирішував який запобіжний захід обрати для чиновника.

— Чекайте, зараз прийдуть телекамери, — продовжує Тимошенко.

— Знову камери? Мама, якщо побачить, то хвилюватиметься, — відповідає 46-річний Ігор Діденко.

Його затримала 9 липня, в день народження президента України. Діденка звинувачують у привласненні та розтраті чужого майна в особливо великих розмірах. Ніби він відібрав 11 млрд кубометрів газу в компанії "РосУкрЕнерго" й підписав документи про продаж його російському "Газпрому".

Діденку надають слово. Він говорить, поглядаючи в бік Тимошенко:

— Прошу політиків не використовувати цю справу в своїх вузьких політичних інтересах. Прошу суд зауважити, що я не ховався від слідства, взяти до уваги поганий стан мого здоров"я і те, що в мене на утриманні знаходяться троє неповнолітніх дітей і мати в похилому віці.

Суддя годину слухає обидві сторони та йде в дорадчу кімнату. За півтори години обіцяє оголосити рішення. Тимошенко не чекає цього — чорним "мерседесом" зі шторками їде до Верховної Ради на засідання тимчасової слідчої комісії. Діденка приковують наручниками до міліціонера та ведуть із зали суду.

У коридорі на рішення суду чекають адвокат 40-річний Ігор Степанов і нардепи-"бютівці" Андрій Кожем"якін, Олександр Абдулін та Сергій Власенко. Говорять про відеоролик, на якому Янукович танцює під час святкування свого ювілею. Хтось потайки записав його та виклав в Інтернет.

— Із-за куліс знімали, скоріше за все, на камеру мобільного, — припускає Власенко.

— Народ посміявся, як президент під "Сім-сорок" зажигає, — каже Абдулін.

— Ні, під "Хаву нагілу", — поправляє Власенко. — Ви не знаєте єврейської класики.

Минають 2 години.

— Що ж так довго? — питає один із журналістів.

— Та, мабуть, у дорадчу кімнату вже "сотку" (телефонна лінія прямого зв"язку з президентом. — "ГПУ") протягнули. То ж поки додзвониться, поки все напише, — жартує Абдулін.

— У неї болванка рішення давно готова, — каже адвокат. — Вона просто вписує туди хто що говорив.

Розповідають, що Ігор Діденко місяць перебував на підписці про невиїзд. Повідомляв слідчого про всі свої дії, говорив йому, коли їхав у село до матері. За ним постійно стежила опергрупа.

У неї болванка рішення давно готова. Вона просто вписує туди хто що говорив

Міліціонер переказує адвокатові прохання Діденка купити йому поїсти. Адвокат іде в магазин. За кілька хвилин повертається з пакетом. У ньому видно літрову пляшку кефіру та булку.

Обвинуваченого знову проводять до зали. Закривають за ґратами біля лави підсудних. Він у чорних штанях із великими боковими кишенями та білій футболці. З-під лоба оглядає присутніх. Весь час ходить із кутка в куток, жує гумку.

Суддя 7 хв. зачитує рішення:

— Беручи до уваги те, що Діденко має дозвіл на життя в Іспанії, його високий соціальний статус, суд постановляє задовольнити вимоги обвинувачення та змінити міру запобіжного заходу — з підписки про невиїзд на утримання під вартою протягом двох місяців.

Діденко повільно, але гучно плескає в долоні:

— Отак тупо буде проголошено й вирок! Так само тупо!

— Ганьба! Ганьба повна! — вигукує Кожем"якін.

За 15 хв. Діденка виводять із приміщення суду й садять у синій мікроавтобус "фольксваґен". Наступні два місяці він проведе в Лук"янівському СІЗО.



"Тимошенко чіпляють на гачок"


— Із суто економічного конфлікту (між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго". — "ГПУ") зробили карну справу, — коментує затримання Ігоря Діденка голова Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 51 рік. — Ця справа переводить політичні звинувачення в бік Тимошенко в конкретні юридичні претензії до неї. В потрібний момент проти неї можуть висунути обвинувачення й виключити з публічної політичної діяльності. Таким чином Тимошенко чіпляють на юридичний гачок, на якому триматимуть наступні місяці. Питання тільки політичної доцільності — коли саме це робити.

Навряд чи екс-прем"єрку арештовуватимуть. В очах виборців це зіграє проти влади, а не проти Тимошенко. Можливо, будуть ще арешти людей з її команди. Наприклад, затримають чиновників із Мінфіну або Держказначейства — через проблеми з використанням бюджетних коштів.

Звинувачували у крадіжці грошей гастарбайтерів

У 1990-х Ігор Діденко очолював фірму "Хорда", яку створив "Градобанк". Його разом із бізнес-партнерами звинувачували в крадіжці 4 млн дойчмарок, які уряд Німеччини виділив колишнім гастарбайтерам. 2001 року Діденка затримали в Німеччині. Він відсидів 35 місяців у місцевій в"язниці. Згодом добився зняття судимості.

На початку 2000-х Ігор Діденко був заступником Ігоря Бакая — керівника держкомпанії "Нафтогаз України". Туди ж повернувся позаторік, із подачі Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Перед СІЗО Ігор Діденко їв булку з кефіром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі