пʼятниця, 19 вересня 2008 17:49

Перебіжчиків до коаліції більше не прийматимуть

Конституційний суд скасував тимчасовий регламент Верховної Ради. Про це рішення вчора повідомив на відкритому засіданні голова Суду Андрій Стрижак, 60 років. Це зокрема означає, що президент отримає право розпустити Верховну Раду 3 жовтня. Бо блок "Наша Україна — Народна самооборона" ухвалив рішення про вихід із коаліції 3 вересня.

Досі депутати з Партії регіонів з цим не погоджувалися, адже за тимчасовим регламентом коаліція переставала існувати після оголошення про це спікером парламенту. А він це мав зробити через 10 днів після рішення однієї з фракцій про вихід із коаліції. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив про її розпад 16 вересня.

Також Конституційний суд визнав, що коаліцію можуть формувати виключно парламентські фракції. Це не дозволить у майбутньому приймати до неї перебіжчиків із інших фракцій. Так робила торік антикризова коаліція. Саме через це президент Віктор Ющенко розпустив Верховну Раду 2 квітня 2007 року.

6 червня з демократичної коаліції вийшли "бютівець" Ігор Рибаков та "нунсівець" Юрій Бут. Партія регіонів тоді вимагала припинити діяльність коаліції демократичних сил, бо в ній залишилися 225 депутатів. А для ухвалення законів треба більшість — мінімум 226 голосів.

Тепер виявляється, що коаліція продовжувала існувати, але рішень приймати не могла. Цю проблему можна зняти, детально виписавши процедуру припинення діяльності коаліції. Але Андрій Стрижак говорить, що Конституційний суд не розглядатиме це питання.

— Основний закон не визначає порядку припинення діяльності коаліції. Це свідчить про наявність конституційної прогалини. А заповнення таких прогалин не належить до повноважень Конституційного суду, — зазначає Андрій Стрижак.

Це має зробити Верховна Рада.

Зараз ви читаєте новину «Перебіжчиків до коаліції більше не прийматимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі