четвер, 21 квітня 2011 08:22

"Партии регионов не верим — они страну разворовывают"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Народний депутат-”бютівець” Валерій Сушкевич (в інвалідному візку) спілкується із афганцями, які прийшли під стіни Верховної Ради 20 квітня
Народний депутат-”бютівець” Валерій Сушкевич (в інвалідному візку) спілкується із афганцями, які прийшли під стіни Верховної Ради 20 квітня

Кількасот афганців із 15 областей власним коштом приїхали учора під стіни Верховної Ради. Це члени громадської організації "Ніхто, крім нас". Вони прийшли сюди вимагати не зменшувати їм пільги і встановити доплати до пенсій сім'ям загиблих учасників бойових дій. Замість 25% прожиткового мінімуму давати 100%.

Мітингувальники стоять за залізною огорожею. Неподалік — близько сотні міліціонерів.

— Приехали вчетвером из Харцызска, — каже афганець 37-річний Павло Качук. — Всего нас из Донецкой области семь автобусов. Сколько можно это терпеть? Не дают денег на оздоровление, матерям погибших хлопцев платят по 129 гривен в месяц. Это маразм и неуважение к матерям. У нас в городе их в живых осталось всего 14.

До мітингувальників на інвалідному візку виїжджає "бютівець" Валерій Сушкевич. Просить їх написати перелік вимог. За ним до афганців виходить із Ради комуністка 59-річна Катерина Самойлик. Іде під руку з отцем Олегом Сірком, настоятелем наметового храму Олександра Невського, що у Маріїнському парку. Вона у світлій сукні та світло-голубій шкірянці.

— Почему депутаты выписывают себе материальную помощь? Им что, не хватает зарплаты 16 тысяч? — викрикує хтось із задніх рядів.

Самойлик підходить до мікрофона.

— Это касается не депутатов, а других привилегированных чиновников. Но все равно это власть, и это приводит к революционной ситуации.

Афганці невдоволено гудуть. Кричать: "Чечетова на улицу! Ефремова! Сухого!", "Вызовите Пшонку!"

— Вони нас також ігнорують, —  виходить до мітингувальників "бютівець" 43-річний Василь Кравчук. — Але ми передамо ваші вимоги більшості у Раді.

Іде всередину. Підходить до свого колеги Романа Забзалюка, який теж служив в Афгані. Той із парламентської трибуни говорить про проблеми афганців. За 15 хв. із приміщення виходять четверо "регіоналів" — Олександр Єфремов, Іван Попеску, Олександр Волков та Вадим Колесніченко.

— Мы знаем ваши проблемы, — каже Єфремов. — У нас остались 627 семей, которые потеряли близких в Афганистане. Мы приняли закон и приравняли их к ветеранам войны по всем льготам.

Нардепу передають пропозиції змін до закону "Про статус ветеранів". Там є такі вимоги: вдесятеро збільшити пенсії інвалідам війни, встановити доплату до пенсій родинам загиблих учасників бойових дій. Єфремов каже, що він підтримує афганців.

— Не слушайте этот бред! Стройся в колону по пять! — кричить у гучномовець голова Київської філії організації "Ніхто, крім нас" 45-річний Юрій Слинявчук. — Мы хотели бы услышать лично президента. Потому что Партии регионов мы не верим — они страну разворовывают и по-варварски голосуют за законы.

— Конечно, тот, кто ездит на "ламборгини", никогда не поймет того, кто ездит на троллейбусе.

О 12.00 під "Прощання слов'янки" у виконанні духового оркестру люди вирушають покладати квіти до пам'ятника воїнам-афганцям.

Зараз ви читаєте новину «"Партии регионов не верим — они страну разворовывают"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі