вівторок, 22 листопада 2011 00:45

"Опозиція не має права забувати Майдан"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Володимир Фесенко: ”Владі варто було не забороняти, а чітко визначити місце і час, характер акції”
Володимир Фесенко: ”Владі варто було не забороняти, а чітко визначити місце і час, характер акції”

У вівторок, 22 листопада, виповнюється сім років від початку помаранчевої революції. За поданням Київської міської держадміністрації суд заборонив проводити цього дня акції на майдані Незалежності.

— Останнім часом в Україні протестні акції відбуваються майже щодня. Але забороняють тільки політичні, — каже політолог  Володимир Фесенко, 53 роки. — Спрацьовують побоювання влади — "комплекс Майдану".

Великої загрози від таких заходів нема. Через недовіру й до влади, й до опозиції більшість українців не хочуть виходити на вулицю заради політичних цілей. Набагато вищий рівень підтримки соціальних протестів. Тому цими заборонами влада перегинає палицю, дає підстави для критики в обмеженні прав громадян.

Організатори заявили, що зберуть 10 тисяч людей. Чого можна очікувати?

— Ми вже чули не раз обіцянки зібрати 20 чи 100 тисяч, а збирають удесятеро менше.

Є смисл збиратися, якщо приходить кількасот людей?

— Справа не в тому, скільки. Люди, які брали участь у помаранчевій революції і пам'ятають її, хочуть відзначити цю дату. Тому варто було не забороняти, а чітко визначити місце і час, характер акції тощо. Не думаю, що мітингувальники почнуть битися з "беркутівцями". Поспілкуються між собою та й розійдуться. Хіба сама міліція почне силові дії.

Відзначення цієї дати може сприяти об'єднанню опозиції?

— Повинно. Хоча б тих, хто мали причетність до подій 2004 року. Одна з причин нинішньої низької активності українців — розчарування в лідерах Майдану. Люди пам'ятають, що їм обіцяли і що сталося. Але українська опозиція не має права забувати Майдан. Її лідери повинні відзначати річницю, нагадувати, що вони є носіями тих цінностей, мають каятися перед виборцями, що не все виконали і не завжди їхня поведінка була адекватною очікуванням людей.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція не має права забувати Майдан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі