середа, 05 вересня 2012 10:20

Опозиціонери засвистали Азарова

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Хор імені Верьовки співає на відкритті XI сесії шостого скликання Верховної Ради. 4 вересня
Хор імені Верьовки співає на відкритті XI сесії шостого скликання Верховної Ради. 4 вересня

— Президент не братиме участі у відкритті одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання, — каже в кулуарах представник Віктора Януковича в парламенті 42-річний Юрій Мірошниченко. — Усі законодавчі ініціативи, які він вважає першочерговими для розгляду, сформульовані у відповідних листах і направлені до голови Верховної Ради.

Мірошниченко йде у сесійну залу. Тут у вівторок уранці депутати збираються на засідання. Обнімаються, цілуються, розсаджуються. Дехто читає газети. "Бютівці" Роман Забзалюк, Олександр Стешенко та Василь Кравчук розгортають плакат із зображенням екс-прем'єра Юлії Тимошенко за ґратами: "Тимошенко — волю! Україні — волю!". Кладуть на частину місць фракції.

О 10.00 до президії заходять спікер Володимир Литвин та його перший заступник Адам Мартинюк. Віце-спікера Миколи Томенка немає. Слідом іде прем'єр Микола Азаров. У ложі уряду вітається за руку з міністрами. Сідає в крісло.

— Одинадцяту сесію Верховної Ради шостого скликання оголошую відкритою, — каже 56-річний Володимир Литвин.

Присутні встають. Хор ім. Григорія Верьовки співає гімн України. Дехто з нардепів підспівує.

— Слава Україні! — вигукують по завершенню опозиціонери.

Литвин запрошує до слова 64-річного Миколу Азарова. Той іде до трибуни.

— Ганьба! — кричить "бютівець" 59-річний Володимир Бондаренко.

Опозиціонери свистять. Прем'єр не звертає уваги.

— Потрібно прийняти збалансований, абсолютно реалістичний бюджет на 2013 рік, — читає з аркуша. — Уряд внесе його до Верховної Ради у повній відповідності до діючого законодавства. Ми розраховуємо, що парламент прийме цей визначальний документ ще нинішнім складом.

— Ганьба! Ганьба! — 10 секунд мляво скандують "бютівці".

— Ця сесія розпочинається у період, який багато в чому визначить майбутнє України, — вмикає мікрофон Литвин. — Для нас украй важливо не допустити конфліктів, на які ми майстри. Нам треба прийняти серйозні рішення.

Спікер пропонує депутатам зареєструватися. На табло — 370. Литвин оголошує про вихід із "БЮТ-Батьківщини" Бориса Шиянова.

— Нам потрібно було б затвердити порядок денний, — каже спікер. Закашлюється. — У нас виявилося багато проблемних моментів. У проекті порядку денного перші питання, які комітети ще мають розглянути. Є такі, що пропонують не включати. Тому потрібно невідкладно провести засідання комітетів. Пропоную проект постанови про внесення змін до календарного плану роботи Верховної Ради, яким передбачається 4-5 вересня роботу в комітетах, 6-го — пленарне засідання.

Парламентарі тиснуть на кнопки. "За" — 256. Литвин оголошує про закриття ранкового засідання. Воно тривало 20 хв. Депутати поволі виходять. До трибуни, біля якої на підставці лежить Конституція, підходить Юрій Мірошниченко. Розгортає, кілька хвилин щось роздивляється.

У кулуари виходить "нунсівець" Арсеній Яценюк, 38 років. Стає за трибуну перед телекамерами.

— Цей парламент помер, — підвищує голос. — Сьогодні було відкриття його похорон. Президент Янукович і його так звана провладна більшість не мають жодного поняття, що робити з цим парламентом. Верховна Рада підтримується на апараті штучного дихання і наркотичній залежності від Януковича — через гроші та страх. Ми йдемо на вибори для того, щоб оновити українську політику. Залишаємо низку наших депутатів у стінах парламенту для того, щоб фіксувати порушення при прийнятті законів.

У курилку на першому поверсі спускається позафракційний депутат Тарас Чорновіл, 48 років. Вмощується у шкіряному кріслі. Закурює.

— Я встиг відпочити із сім'єю, — розказує. — Був у Лігурії — на межі Італії та Франції. Зупинялися там у кемпінгу. На морі практично не були. Я не такий старий, аби валятися на пісочку, і не такий молодий, щоб швендяти по дискотеках та ресторанах. Тому ми їздили. Заїжджали у Францію, були у Монако, Каннах. Але більшу частину часу провели в горах. У окремі дні наїжджав по 800 кілометрів.

У коридорі опозиціонери обговорюють, що у вівторок після відкриття сесії повинні були привести до присяги брата екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка — Сергія. У липні Центральна виборча комісія зареєструвала його нардепом. Він пройшов до парламенту за списком "Нашої України — Народної самооборони" після того, як Віктор Матчук склав повноваження.

— Сказали, ніби якісь він підписи ще не поставив, — каже один із "нунсівців".

752

законопроекти зареєстровано в апараті Верховної Ради, за словами Володимира Литвина. Цього скликання депутати прийняли 1369 законів.

 

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери засвистали Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі