середа, 14 листопада 2007 19:08

Олега Семенця змушували говорити російською

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Російський політтехнолог Гліб Павловський вважає, що ”Україні потрібно врегулювати взаємовідносини між своїми двома вождями — Тимошенко та Януковичем”
Російський політтехнолог Гліб Павловський вважає, що ”Україні потрібно врегулювати взаємовідносини між своїми двома вождями — Тимошенко та Януковичем”

Учора пройшла конференція, приурочена 10-річчю підписання Договору про дружбу, співробітництво і стратегічне партнерство між Україною та Росією. На неї запросили екс-президентів Леоніда Кравчука та Леоніда Кучму, та вони не прийшли.

Конференція відбувається у п"ятизірковому столичному готелі "Прем"єр-Палас". Одяг в учасників приймають два темношкірі гардеробники.

Близький до Кремля російський політтехнолог Гліб Павловський, 56 років, перед початком конференції каже, що Україна нині вирішує внутрішні питання. Мовляв, їй не до співпраці з Росією.

— Україні потрібно врегулювати взаємовідносини між своїми двома вождями — Тимошенко та Януковичем. А це займе час, — переконує Павловський.

Тим часом хтось із організаторів стукає ложечкою по склянці. Просить, щоб усі сідали по місцях.

Виступає представник російського посольства Всеволод Лоскутов. Говорить, що підписання 1997 року базового політичного договору вирішило багато проблем у відносинах двох країн. Простіше стало співпрацювати органам влади, бізнесу, пересічним громадянам.

Слово бере директор першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Олег Семенець.

— Першому виступати легше, тому що він говорить про позитивні моменти, — жартує чиновник. — Другому ж доводиться говорити про проблеми.

Із зали йому кричать, щоб говорив російською.

Ненавидишь Россию — сразу в МИД

— Скажу на русском языке: я в Киеве и могу разговаривать на государственном языке, — відповідає Семенець.

Його підтримує головуючий на конференції редактор журналу "Експерт України" Іскандер Хісамов:

— Если чуть-чуть вникнуть, то все понятно, — говорить Хасімов.

— Если вникнуть! — сміється хтось у залі.

Семенець продовжує читати з листочка українською.

— Росія є нашим сусідом, найбільшим торговельно-економічним партнером. Ми будуємо відносини, виходячи з принципу стратегічного партнерства. Не прагнемо конфронтації у двосторонніх стосунках, але відкидаємо спроби будь-яким чином тиснути на нас, — кидає погляд на тих, хто просив його говорити російською мовою.

Директор російського Інституту політичних досліджень Сергій Марков, 49 років, біля виходу із зали каже, що його подібні вчинки українців дратують. Мовляв, нав"язують українську мову. Журналісти перепитують: невже те, що український дипломат говорить державною мовою, є нав"язуванням?

— Навязывание то, что только один украинский язык является государственным, — відповідає росіянин. — Нужно иметь какое-то уважение. Безусловно, этот человек знает русский язык, он тем самым выражает неуважение к нам. Мы же прекрасно знаем, что такое украинский МИД. Их туда подбирали по колоску, не по принципу профессионализма, а по принципу русофобии. Ненавидишь Россию — сразу в МИД.

Більшість промовців — росіяни. Після першої сесії багато українських гостей розходиться. Директор київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський, 61 рік, каже, що конференція організована, як за радянських часів. Навіть немає змоги обмінятися думками:

— У нас — безліч невирішених проблем, і відносини, м"яко кажучи, недружні. Партнери підозрюють одне одного у тому, що готуються якісь неприємності.

Зараз ви читаєте новину «Олега Семенця змушували говорити російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі