вівторок, 09 жовтня 2018 07:55

Олег Сенцов припинив голодування

Автор: www.krymr.com
  Лист українського політв’язня Олега Сенцова, в якому він пояснив, чому припинив голодування. Передав через адвоката 44-річного Дмитра Дінзе 6 жовтня
Лист українського політв’язня Олега Сенцова, в якому він пояснив, чому припинив голодування. Передав через адвоката 44-річного Дмитра Дінзе 6 жовтня

Український політв'язень 42-річний Олег Сенцов 6 жовтня припинив голодування. 145 днів не вживав їжі в колонії суворого режиму "Белый медведь" міста Лабитнангі Тюменської області РФ. Вимагав звільнити всіх українських бранців із російських тюрем.

"Всем, кому это еще интересно. В связи с критическим состоянием моего здоровья, а также начавшимися патологическими изменениями во внутренних органах, в самое ближайшее время ко мне запланировано применение принудительного питания, — пише Олег Сенцов. — Мое мнение при этом уже не учитывается. Якобы я уже не в состоянии адекватно оценивать уровень здоровья и опасности ему грозящей. Насильственное кормление будет проводиться в рамках реанимационных мероприятий по спасению жизни пациента. В данных условиях я вынужден прекратить свою голодовку с завтрашнего дня, то есть с 6.10.18. 145 дней борьбы, минус 20 килограммов веса, плюс надорванный организм, но цель так и не достигнута. Я благодарен всем, кто поддерживал меня, и прошу прощения у тех, кого я подвел. Слава Украине!"

Працівники Федеральної служби безпеки Росії в травні 2014 року затримали Олега Сенцова в Криму. Звинуватили в підготовці терактів на ­півострові. У серпні 2015-го засудили до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня цьогоріч Сенцов оголосив голодування. Адміністрація відправила його до тюремного лазарету. За цей час пережив кілька криз. Олега двічі госпіталізували в міську лікарню.

— Від його здоров'я мало що залишилося. Ніхто зараз не може сказати, чи виживе Олег, — розповідає двоюрідна сестра режисера 37-річна Наталія Каплан. — До гіпоксії, анемії, дистрофії додалися аритмія та ішемія. Нирки в будь-який момент можуть відмовити. Печінка збільшена і вже почала розкладатися. Проблеми з кишечником і мозком. Голодування все одно припинилося б. Питання в тому, як — тортурами чи спробою вижити. Олег обрав друге. Сподіваюся, він вибереться.

10 вересня Сенцов написав заповіт на свою творчість на випадок смерті. Гроші, які йому зібрали небайдужі, заповів дітям 16-річній Аліні й 13-річному Владиславу. П'єси і права на фільми — подрузі з окупованого Криму. Її ім'я просив не розголошувати.

6 жовтня Олегу Сенцову почали давати каші, кисломолочні продукти та відварену курятину. Після 20 днів такого харчування переведуть на звичайну тюремну їжу.

— Виходити з голодування треба стільки ж, скільки людина не приймала їжі, — каже гастроентеролог із Києва Галина Незговорова, 45 років. — Олег Сенцов має без примусу їсти овочево-вуглеводні суміші, каші. Було б добре, якби його оглянули представники медичного співтовариства, яким довіряють колеги.

— Припинення голодування не змінить того, що Олега Сенцова сприймають як героя в міжнародному колі, — говорить 31-річна Ольга Скрипник, голова Кримської правозахисної групи. — Це був вимушений крок, щоб зберегти життя. Звільняти з полону мусимо живу людину.

— Найперше потрібно звернутися до міжнародних судових організацій, аби Росія відповіла за незаконне обмеження свободи.

Є ще один аспект, який прямо не пов'язаний з Олегом, але не менш важливий. Москва в Раді Європи намагається домогтися зняття санкцій за порушення прав людини. Хочуть у статут ввести пункт, що до країн-членів Ради Європи не можна застосовувати обмежень. Важливо цього не допустити.

РФ висуватиме умови Києву та світу, щоб убезпечити себе. Перший варіант — зажадає обміну Олега на затриманих в Україні російських шпигунів. Другий — торгуватиметься, щоб із неї зняли санкції. У будь-якому випадку домовленості будуть кулуарними. Путін своїм не поступиться.

Зараз ви читаєте новину «Олег Сенцов припинив голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі