четвер, 30 жовтня 2008 18:14

Новорічний "подарунок" українцям

 

Наприкінці вересня відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони. На ньому з метою стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз" вирішили підвищити ціни на блакитне паливо для населення. Ініціативу підтримали майже одностайно. Проти проголосувала лише глава уряду Юлія Тимошенко. Згодом вийшов відповідний указ президента.

Після цього Національна комісія регулювання електроенергетики ухвалила рішення підняти тарифи на газ для населення.

— Укази глави держави не обговорюють, а виконують. Рішення Ради нацбезпеки для комісії — це закон, — сказав 25 жовтня на спеціальній прес-конференції керівник органу Валерій Кальченко. — Рішення прийняли на засіданні РНБО майже одноголосно. Лише прем"єр-міністр України голосувала проти. Ми вважаємо, що це особиста думка глави уряду. Ми її почули, але виконувати маємо постанову РНБОУ та указ президента.

За словами Кальченка, останні три тижні НКРЕ проводила засідання разом із Міністерством палива та енергетики й іншими органами виконавчої влади. Однак комісії не вдалося переконати ні міністерство, ні уряд виконувати рішення Ради нацбезпеки й указ глави держави. Юлія Тимошенко була категорично проти підвищення цін для населення. Саме тому, на думку чиновника, згаяли чимало часу, адже Віктор Ющенко вимагав вирішити це питання з 15 жовтня. Валерій Кальченко вважає, що НКРЕ встигне юридично оформити рішення до 1 грудня, і вже з нового року українці платитимуть за газ більше.

Тимошенко була  категорично проти підвищення цін для населення

Щоправда, Національна комісія виконала указ глави держави частково. Адже він вимагав переглянути порядок формування і встановлення роздрібних цін на природний газ для населення шляхом затвердження лише двох рівнів цін (нині діють чотири). А саме:

— за умови, якщо природний газ використовують для приготування їжі й підігріву води (без опалення), то ціна має бути 1326 грн за 1 тис. куб. м з урахуванням ПДВ;

— за умови, якщо блакитне паливо використовують для опалення, приготування їжі та підігріву води, — 516 грн за 1 тис. куб. м з урахуванням ПДВ.

— Cьогодні, згідно з існуючою методологією, двічі на рік перераховують обсяги споживання газу і платежів за нього всіх побутових споживачів, — зазначає Валерій Кальченко. — Тому якщо за місяць-два змінити методологію, то це може призвести до значних похибок при перерахунках за останній рік. Залишаємо за собою право в майбутньому виконати указ президента щодо нового порядку формування ціни на газ залежно не від обсягів споживання, а від того, з якою метою він використовується — для приготування їжі чи для опалення.

Керівник НКРЕ визнає, що стрімке підвищення тарифів (у 3,8 раза) шокувало б 7,5 млн сімей (це майже 22 млн споживачів), які використовують природний газ для приготування їжі й підігріву води. Нині блакитне паливо для них по 366 грн за 1 тис. куб. м.

Отже, для всіх категорій споживачів тарифи підвищили на 35%. У таблиці міститься інформація про нову вартість газу.

Зараз ви читаєте новину «Новорічний "подарунок" українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі