вівторок, 12 жовтня 2010 05:02

Новий регламент дає депутатам більше свободи

У кулуарах Верховної Ради із картонною коробкою ходить нардеп-"бютівець" 45-річний Андрій Павловський. На ящику написано: "Буту 20 000". Депутат-"нунсівець" Юрій Бут відсудив 20 тис. грн моральної компенсації в журналістки, яка назвала його в телесюжеті "відщепенцем". Гроші Буту збирали опозиційні нардепи.

— Шукаю Бута, щоб віддати йому ці 20 тисяч. Він же хвора людина. Це йому на валер'янку. А він як побачив мене — втік, — сміється Павловський.

Найбільше в коробку кинув заступник голови парламенту Адам Мартинюк — 500 грн.

Павловський дав 100 грн. Він іде у залу. Головуючий Мартинюк ставить на голосування закон "Про регламент". На табло висвічується 253 "за". "Регіонали" аплодують.

Відтепер депутатські фракції можуть формуватися із 15 нардепів. Депутат може бути позафракційним. Такі мають право об'єднуватися в депутатські групи не менше 15 осіб. Група має права депутатської фракції. Новий регламент виключає поняття "коаліція" й "опозиція". У законі не передбачено створення опозиційного уряду й запровадження Дня опозиції. Спрощується процедура зняття з посади голови Верховної Ради. Раніше для цього потрібно було 300 голосів нардепів, тепер — 226.

— Новий регламент зменшує можливість партійних вождів контролювати своїх депутатів, — коментує Володимир Фесенко, 51 рік, керівник Інституту проблем управління ім. Горшеніна. — Депутати отримують більше свободи. Вони безконтрольно можуть перейти з однієї фракції в іншу. Це погано з точки зору чіткої та стабільної партійної структуризації Верховної Ради. Бо ця свобода суперечить голосуванню виборців. Люди голосували за окремі політичні сили, БЮТ або Партію регіонів, а не за окремих депутатів. Тепер треба змінювати виборчу систему. Повертатися до змішаної системи, щоб люди знали, кого той чи інший депутат підтримує.

Зараз ви читаєте новину «Новий регламент дає депутатам більше свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі