пʼятниця, 06 липня 2018 06:55

"Незрозуміло, хто відповідає за ситуацію в країні — коаліція, уряд чи президент"

— Політична еліта України недостатньо шанобливо ставиться і необережно поводиться з Конституцією. Це стало однією з причин криз у державі. І має бути серйозним уроком. Не можна політичну систему, державний устрій змінювати на догоду поточній кон'юнктурі й під конкретних осіб, — говорить президент 52-річний Петро Порошенко 28 червня.

Виступає з нагоди Дня Конституції в Києві біля пам'ятника Пилипові Орлику (автор першої конституції України 1710 року. — ГПУ).

Порошенко пропонує позбавити недоторканності народних депутатів наступного скликання і встановити правовий статус Криму. А також закріпити прагнення України вступити до Євросоюзу і НАТО.

— Це має бути прямим текстом зафіксовано в Конституції, — каже Порошенко.

Лідер "Народного фронту", колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пропонує обмежити повноваження президента, зменшити кількість народних депутатів із 450 до 300. Ці норми потребують змін до Конституції.

"Треба вже зараз, перед виборами, визначити, за що відповідає глава держави. Які відносини будуть між президентом, урядом і парламентом, — пише Яценюк у "Фейсбуку". — Президент не повинен втручатися у діяльність органів виконавчої влади та незалежних регуляторів. Кандидатуру на голову Нацбанку вноситиме до парламенту Кабмін, а не президент. Усіх членів Ради НБУ обиратиме Верховна Рада. Врегульовуємо і процедуру імпічменту президента".

Також Яценюк прописав умови зняття недоторканності з народних депутатів — після скоєння тяжкого злочину, у випадку неособистого голосування. Пропонує позбавляти статусу нардепа за прогул без причини 30 днів.

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко хоче розробити й ухвалити на референдумі нову Конституцію. Вона відстоює парламентську форму правління, де виконавчу владу очолює глава уряду.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман також заявив, що потрібно посилити роль керівника уряду.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пропонує ліквідувати посаду прем'єр-міністра. Уряд має очолювати президент, на його думку.

Конституцію України прийняли 1996 року. За цим документом країна є президентсько-парламентською республікою. Кабмін призначав президент за поданням прем'єра. Главу уряду також призначав президент — за згодою парламенту. Під час помаранчевої революції внесли зміни до Конституції: послабили владу глави держави й передали Верховній Раді право формувати уряд. Янукович після перемоги на виборах 2010-го повернув редакцію Основного закону 1996 року. Після Революції гідності знову діє Конституція зразка 2004-го.

— Конституція, за якою живемо сьогодні — це покруч, який Кремль нав'язав Україні 2004 року через Віктора Медведчука (керівник Адміністрації президента Леоніда Кучми, кум Володимира Путіна. — ГПУ). Це був хибний компроміс, на який пішли лідери помаранчевого Майдану, — розповідає політолог 41-річний Михайло Басараб.

— Необхідно повернутися до редакції Основного закону від 1996 року. Він був добре пропрацьований. Там чітко виписана президентсько-парламентська форма правління. У ній глава держави фактично очолює виконавчу владу. За аналогією зі США і Францією. Президент відповідає за ситуацію в країні. Така форма правління відповідає національним інтересам і сьогоднішнім викликам.

Дехто каже, що повернення до першого варіанту Конституції може призвести до зловживань із боку президента. Однак той текст був виписаний грамотно. У ньому закладений баланс. Запобіжники, які не давали би главі держави узурпувати владу. Врешті, той варіант передбачав можливість імпічменту президента. Це залишало в руках парламенту серйозні важелі впливу. І водночас була чітка відповідальність. Зараз незрозуміло, хто відповідає за ситуацію в країні — коаліція, уряд чи президент. Треба внести ясність і дати можливість главі держави грати роль першої скрипки. Але залишити можливості впливати на нього, аж до імпічменту.

Зараз ви читаєте новину «"Незрозуміло, хто відповідає за ситуацію в країні — коаліція, уряд чи президент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі