середа, 02 лютого 2011 10:28

Наступні вибори парламенту призначили на 28 жовтня 2012 року

Наступні вибори парламенту призначили на 28 жовтня 2012 року

У вівторок о 9.40 на вул. Грушевського біля Кабміну та Верховної Ради вимикають світлофори. На дорогу виходять кілька регулювальників. До парламенту під'їжджає кортеж президента. Зупиняється біля одного із входів.

На відкриття восьмої сесії поспішає засмаглий "регіонал" Сергій Клюєв. Його супроводжують двоє охоронців. Цілується з однопартійцями, яких зустрічає дорогою до зали. На балконі стиха наспівує гімн хор Вірьовки.

— Дівчата, не підведіть, — каже до хористок диригент. — Давайте ще раз.

Встановлюють президентський штандарт. На стіл кладуть виступ для Віктора Януковича. На дерев'яній підставці виносять Конституцію. Ставлять біля трибуни. В урядовій ложі розсідаються міністри із прем'єром Миколою Азаровим. У ложі навпроти — інші посадовці. Серед них голова Конституційного cуду Анатолій Головін, керівник Нацбанку Сергій Арбузов та голова Служби безпеки Валерій Хорошковський.

Заходить керівництво парламенту і президент. Янукович — насуплений. Махає депутатам рукою. "Регіонали" аплодують.

— Ми маємо зробити все для ефективності парламентської роботи і виходу політичних сил зі стану протистояння, — читає виступ 60-річний Віктор Янукович. — Тому потрібен національний круглий стіл, ділова розмова з опонентами. Політики можуть мати різні погляди на ідеологію, політичний устрій чи економічну політику. Але є проблеми, що не мають партійності.

"Нунсівець" Юрій Кармазін опирається на своє робоче місце, перекидає ногу за ногу. "Регіонали" сидять тихо. До трибуни виходить спікер 54-річний Володимир Литвин. Хвалить Януковича за проведення реформ:

— Банкова як центр реформізму. Хто запропонував своє бачення реформ? Це президент.

— От захвалює! — викрикує хтось із "бютівців". Спікер на це не зважає. Продовжує читати.

— Видно, Янукович прозріває, — говорить у кулуарах нардеп від НУ-НС Ярослав Кендзьор, 69 років. — Починає замазувати імідж відверто прокремлівського ставленика. Показує, який він патріот. Але, може, дійсно чоловік нарешті починає усвідомлювати, що він — президент усієї країни, а не лише окремої частини.

"Бютівець" Сергій Соболєв вважає, що бажання Януковича сісти за один стіл з опозицією — фальш.

Депутати затверджують порядок денний сесії, яка закінчиться у липні 2011 року. На ній вони мають розглянути близько тисячі законопроектів.

У кулуарах розмовляють про зміни до Конституції, якими визначать наступні парламентські і президентські вибори.

— Литвин то казав, що це питання буде в четвер. А чому не сьогодні? Голоси є. Питання врегульоване, — говорить "регіонал" 46-річний Владислав Лук'янов. — У першому читанні було 300 голосів. Тому боятися нічого.

Повз нього проходить 43-річний Василь Кравчук із БЮТ:

— Чув, що тепер хочуть бабахнути зміни з голосу. І зроблять це. Не виключаю, що частина наших продажних людей голосуватиме теж. Ці люди випадково попали сюди і хочуть якомога довше затриматися.

О 12.00 до трибуни виходить перший віце-спікер Адам Мартинюк. Він очолює тимчасову комісію щодо внесення змін до Конституції. Говорить, що парламентські вибори мають відбутися в останню неділю жовтня 2012-го, а вибори президента — в останню неділю березня 2015 року. Просить парламентаріїв підтримати це.

По внутрішньому мікрофону депутатів, у яких в цей час обідня перерва, тричі запрошують до зали для голосування.

Із курилки біжить "нунсівець" Давид Жванія.

— О! Він не частий гість. Якщо вже і Жванія прийшов, то точно буде голосування, — сміється один із "бютівців".

На табло висвічується 310 "за". Голосують 180 "регіоналів", семеро "бютівців", 41 "нунсівець", 25 комуністів, 20 "литвинівців" і 37 позафракційних депутатів.

— Черговий раз куплені "тушки" забезпечили голосування Партії регіонів, — йде до виходу "нунсівець" Тарас Стецьків, 46 років. — Дрогнула і частина "Нашої України", яка клялася, що не голосуватиме. З одного боку, йде мова про тиск, а з другого — в окремих депутатів просто не витримали нерви. Це не парламент, це богодєльня для штамповки рішень уряду. Цей парламент треба було розпускати к чортовій матері. Якби проголосували за березень цього року, мали би шанс обігнати нинішню владу, взяти парламентську більшість. А ще за рік нас закатають в асфальт.

7

СТІЛЬКОХ "бютівців" виключили із фракції. Їхні картки проголосували за зміни до Конституції. Це — Олег Бабаєв, Руслан Богдан, Анатолій Семинога, Іван Куровський, Павло Мовчан, Віктор Павленко, Антон Яценко. Але Мовчан заявив, що не був у залі в день голосування. Він — на лікарняному.

Зараз ви читаєте новину «Наступні вибори парламенту призначили на 28 жовтня 2012 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі