пʼятниця, 17 серпня 2018 07:10

Насіров продовжує носити електронний браслет

13 серпня Шевченківський райсуд Києва продовжив домашній арешт колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову. Він має носити електрон­ний браслет, здати закордонні паспорти, не виїжджати за межі Київської області. Рішення діятиме до 11 жовтня.

Насірова підозрюють у зловживанні службовим становищем. Протягом 2015-го він, за версією слідства, відтермінував платню за видобуток корисних копалин для фірм екс-нардепа Олександра Онищенка. Правоохоронці нарахували збитків державі на понад 2 млрд грн. Насірова затримали 2 березня 2017-го в лікарні "Феофанія". 16 березня його дружина внесла заставу 100 млн грн. Недавно Насіров заявив, що збирається балотуватися у президенти.

— Будь-яке розслідування щодо високопосадовців — політизоване. Судова влада рахується з виконавчою і законодавчою. Шукає таке рішення, щоб ніхто згори не постраждав, — каже політолог 62-річний Олександр Кочетков.

— У подібних справах великі гроші серйозно впливають на систему правосуддя. Прокурори можуть не з'являтися на засідання. Так дають підстави для виправдального вироку.

Справа Насірова — показова. Тут впливає і політика, і гроші. Влада не знає, що з ним робити. Справи, які так довго слухають, зазвичай закінчуються нічим. Може бути так само, як із Кернесом (справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців закрили через неявку прокурорів. Їх звинувачували у катуваннях та викраденні активістів місцевого майдану. — ГПУ). Якщо президент Порошенко захоче показати боротьбу з корупцією, можуть винести справедливий вирок. Усе залежить від політичної доцільності.

На справу може вплинути політична конкуренція між "Народним фронтом" і "Блоком Петра Порошенка" та міжнародний тиск — якщо доведеться показово покарати корупціонера.

Заявами про президентство Насіров привертає до себе увагу. Хоче політизувати справу. Аби сказати, що проти нього діють як проти політичного опонента. Якщо зареєструють у кандидати, зможе їздити країною і навіть залишити її. Хоче скористатися виборами.

Зараз ви читаєте новину «Насіров продовжує носити електронний браслет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі