вівторок, 17 листопада 2015 07:15

"Написав матюки на бюлетені. Хай знають, що про них студенти думають"

Автор: ФОТО: Сергій Нагорний
  За столом у штабі кандидата в мери Полтави Олександра Мамая сидять його працівники. Це на вул. Майдан незалежності, 16. У неділю близько 11.00 грають у ”дурня”. — Є повідомлення про підкуп. Спостерігач від опонента Андрія Матковського на одній із дільниць у зошиті мав список якихось людей. Коли вони виходили після голосування, відправляв їх за угол. Там стояла машина, в якій роздавали гроші, — розповідає працівник штабу 45-річний Валерій Пархоменко. У другий тур вийшли два колишні керівники Полтави. 25 жовтня Олександр Мамай набрав 22,9% голосів, Андрій Матковський — 18,1%.
За столом у штабі кандидата в мери Полтави Олександра Мамая сидять його працівники. Це на вул. Майдан незалежності, 16. У неділю близько 11.00 грають у ”дурня”. — Є повідомлення про підкуп. Спостерігач від опонента Андрія Матковського на одній із дільниць у зошиті мав список якихось людей. Коли вони виходили після голосування, відправляв їх за угол. Там стояла машина, в якій роздавали гроші, — розповідає працівник штабу 45-річний Валерій Пархоменко. У другий тур вийшли два колишні керівники Полтави. 25 жовтня Олександр Мамай набрав 22,9% голосів, Андрій Матковський — 18,1%.

— Мені не досталось ні цукру, ні аптечки від кандидатів у мери. Бо те добро получали тільки пенсіонери. Але голосував за Мамая. Поки інші робили один на одного чорнуху, той мовчки ремонтував дороги й вивозив сміття, — говорить 20-річний Василь Корнієнко з Полтави. Він студент факультету фізвиховання. Стоїть біля історичного корпусу Полтавського педуніверситету на вул. Остроградського, 2. На другому поверсі розташована виборча дільниця.

Близько 16.00 тут людно. Студенти поприїжджали з дому. Із дорожніми сумками по двоє-троє заходять голосувати. Вони мають тутешню прописку в гуртожитках.

Василь чекає на вулиці друзів. На лису голову натягує спортивну шапку "Найк".

— Братішка, давай бігом. Я вже справився, остальні голосують. Тільки тебе немає. Якщо довго будеш, то підтягуйся в "Августін". Там ждатимемо, — кладе в кишеню штанів великий сенсорний телефон "Флай".

— Ще один має прийти, — пояснює. — Мої друзья по-різному голосують. Одногрупники розказували, що в першому турі портили бюлетені. Обписували матюками. Кажуть — що Мамай, що Матковський — однакові. Обох бачили в ділі. А місто як стояло на місці, так і стоїть. У моїх родичів років 10 підвал тече в многоетажці. Нікому діла нема.

— Васьок, а я написав матюки на бюлетені, — регоче худорлявий 19-річний Олег Ясько. Виходить із корпусу. Ставить на асфальт здоровий рюкзак. — Хай знають, що про них студенти думають.

У Полтаві в другому турі змагалися колишні очільники міста — Олександр Мамай та Андрій Матковський. За даними ЦВК переміг перший. За нього віддали голоси 62,9%, за Матковського — 37,4%.

О 10.05 на вінницькому ринку Урожай третина яток зачинені. В овочевому ряду близько трьох десятків покупців. Беруть моркву по 14 грн за кг, цибулю по 13 та капусту по 12 грн. Більшість — пенсіонери. Обговорюють підвищення цін.

— Комунізм пройшов. Тепер ідем в Європу, то й ціни європейські, — каже їм продавщиця.

— Наче від нас щось залежить. Толку з того, що голосувала. Всьо равно до власті прийде той, хто має прийти, — перехиляється через прилавок Галина. Продає яблука й груші. — Не розумію, нащо той другий тур. Гроші на вітер.

13.15 год. Вінницький центральний ринок.

— Ще трохи поторгую і тоже поїду голосувати. Щербаківська від "Батьківщини" — порядочна жінка й має опит у політиці, — 40-річна Людмила Ковальчук їсть тушковану капусту з півлітрової банки. Торгує чоловічими светрами. — Тут, у нашій вуличці, вже всі опустили руки. До 23 листопада ще люди будуть, поки весілля. А як женитися перестануть, то взагалі торгу не буде. Грошей у людей нема, доголосувалися в попередні роки.

У Вінниці в другий тур вийшли Сергій Моргунов від "Він­ницької європейської стратегії" та представниця "Батьківщини" Людмила Щербаківська. За даними місцевого комітету виборців переміг Моргунов — 63,8%. За Щербаківську проголосували — 33,2%.

— Кожен думає про свій карман. Треба вигнати всіх посадовців і щоб прийшли нові. А звільнені не мають права бути у владі, — каже 48-річна Яна Станіславівна. Прізвище назвати відмовляється. У Черкасах близько 12.00 в кафе "Ярославна" разом із двома друзями п'ють каву з коньяком. На компанію — одна піала з арахісом. Тут бувають депутати обласної ради. Кафе — навпроти установи.

— Мы еще пойдем голосовать. Я настаиваю. Говорят, нельзя выбирать между свиньей и козлом. Почему убрали пункт против всех? Я бы так проголосовал, — каже 40-річний Ігор. У нього трохи скуйовджене руде волосся.

— Прийшли до влади ті, хто все життя у Верховній Раді. Там нових тільки п'ять чоловік з АТО. А то діти й онуки старих депутатів. Вони вивчилися у Європі й приїхали, — голосно каже білявка.

За сусідній столик сідає 36-річний Олександр Савченко. Поки чекає друга, замовляє два американо та боржомі. В залі чутно запах смаженого м'яса.

— Голосуватиму за Одарича. Йому на сьогодні нема альтернативи. У нас не мера міняти треба, а людей. Бо живуть у гарному місті, а мусорять, як не знаю де. На пляж літом вийти не можна.

Вмикають радіо. О 14.00 виступає Петро Порошенко. Каже про теракти у Франції і що в нас вони можливі до другої річниці Революції гідності.

Офіціантка несе тацю з дерунами та відбивними за крайній стіл. Тут 57-річний Олександр Володимирович просить ще кухоль пива. Його донька Інна, 21 рік, замовляє лате.

— Мы выборами не увлекаемся. Не верю, что что-то изменится. Нет людей, которым могу доверять во власти. Приходят коррупционеры, — каже чоловік. Коли говорить, угору піднімаються густі брови.

У другий тур у Черкасах вийшли чинний мер Сергій Одарич і кандидат від "Батьківщини" Анатолій Бондаренко. Переміг останній із результатом 49,1%. За Одарича проголосували 45,7%.

У Дніпровському районі Києва близько 8.00 голова виборчої дільниці Катерина Паніна прийшла на роботу п'яна. Не давала працювати. Викликали поліцію. У крові Паніної виявили 1,7 проміле алкоголю. Її відсторонили, обрали нового голову, й дільниця відкрилася.

У Білій Церкві на Київщині після закриття дільниць не могли відкрити вечірнє засідання. Спочатку через те, що не зібрався кворум. Потім — що у членів ТВК не було калькуляторів. За 2 год їх знайшли і почали прийом документів.

У Кременчуці на Полтавщині на двох виборчих дільницях чотири чоловіки обливали зеленкою людей, що проводили опитування. ­Хуліганів затримали.

У Луцьку 60-річний чоловік хотів винести бюлетень. Коли викликали міліцію, спочатку порвав папір, а потім з'їв його. Про це розповіли у дільничній виборчій комісії №071033.

У Миколаєві надвечір до виборчої дільниці на вул. Артема під'їхали "Пежо" і "Мазда". Це були представники громадського руху "Кордон". Поряд припаркувався "Мітцубісі", з якого вийшли кілька чоловіків. Вони почали стріляти по пасажирах перших двох машин з травматичної зброї. П'ятьох осіб відвезли до лікарні з пораненнями голови й кінцівок.

У Краматорському міськтервиборчкомі на Донеччині зникли вісім із 16 членів комісії. Близько 23.35 пішли із засідання і не повернулися. На телефонні дзвінки не відповідали.

Зараз ви читаєте новину «"Написав матюки на бюлетені. Хай знають, що про них студенти думають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі