вівторок, 28 серпня 2007 18:30

"Націоналістів при владі нікому не потрібно"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Олег Тягнибок каже, що займатися в Україні політикою занадто дорого
Олег Тягнибок каже, що займатися в Україні політикою занадто дорого

Партія "Свобода" на минулих виборах набрала менш ніж 0,5% голосів. Нині знову балотується до парламенту. Навіть у випадку поразки ця виборча кампанія дасть змогу підготуватися до можливих дострокових виборів у місцеві ради. Лідер партії Олег Тягнибок, 38 років, депутат Львівської облради. На минулих виборах "Свобода" провела туди 10 депутатів. Тобто отримала в області майже 7% голосів.


Якщо будуть дострокові вибори до місцевих рад, чи зможете набрати більше в якомусь із регіонів?

— Так, це абсолютно реально, — каже він. — Швидше за все, вибори будуть навесні наступного року. І нинішня виборча кампанія допоможе нам закріпити позиції. Сьогодні "Свобода" — партія вищої ліги. Не помічати нас неможливо.

На теперішніх виборах до парламенту "Свобода" розраховує на загальнонаціональний результат чи на конкретні регіони?

— Ми плануємо отримати голоси по всій Україні. Наша програма не стосується конкретного регіону. Але найбільше підтримки ми отримаємо в Західній та Центральній Україні. Згідно опитувань "Свободи", сьогодні у восьми західних областях ми чітко на третьому місці. На Галичині наш рейтинг перевищує п"ятнадцять відсотків. Якщо надалі піде така позитивна динаміка, то зможемо набрати три загальнонаціональні відсотки в одному Західному регіоні.

На Галичині наш рейтинг перевищує п"ятнадцять відсотків

Кажуть, що на позачергових виборах можливі фальсифікації під час підрахунку голосів. Чи зможете ви захистити свій результат?

— Як позапарламентська партія ми позбавлені участі в дільничних комісіях, окружних і центральних. А найбільші фальсифікації саме там. Але ми виставлятимемо велику кількість спостерігачів. Фальсифікувати нас на сході й півдні будуть "Регіони". Ми очікуємо на серйозне протистояння з БЮТ у центрі України. А на Західній вже йдуть елементи фальсифікацій. Минулої суботи я був у місті Долина Івано-Франківської області. Там голова нашої районної організації Ярослав Кобрин — заступник голови райдержадміністрації. Після мого виступу його викликають до керівництва, погрожують звільненням. Бо він є членом "Свободи" й організовував мені зустріч. Оце приклад політичних переслідувань. Кобрин був заступником керівника штабу "Нашої України". Він зробив дуже багато, щоб Ющенко став президентом. Тоді він був добрий. А тепер його нахабно викидають з роботи, бо він сповідує інші політичні погляди. Це жахливо, бо два роки тому ми разом боролися проти "есдеків" та "заїдистів".

Чи важко вашій партії розвиватися без серйозної фінансової підтримки?

— Нам не треба олігарха, який би нас фінансував. Достатньо того, що у нас є багато дрібних підприємців, які сприяють діяльності нашої організації. Вони це роблять, бо так само думають. Але нині вийшло певне збочення. Політика занадто дорога. Так не має бути. Як я сьогодні можу конкурувати з Партією регіонів, БЮТ чи НУ–НС? Це нереально. Мало того, що вони мають державне фінансування, у них ще й купа олігархів.

Якщо ви не пройдете в парламент, але наберете більше 1% голосів, чи можуть вам запропонувати якусь посаду у виконавчій владі?

— Ніхто не запропонує. Упродовж останніх чотирьох місяців я активно вів переговори з різними політсилами. І з патріотичними, і з провладними. І зрозумів, що націоналістів при владі їм не потрібно.

Зараз ви читаєте новину «"Націоналістів при владі нікому не потрібно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі