вівторок, 16 травня 2017 00:25

"Нацбанком має керувати бюрократ"

— Новий керівник Національного банку має відновити кредитування, розв'язати питання проблемних активів, побудувати безготівкову економіку. Нам вдалося досягти макрофінансової стабільності, яка спостерігається в Україні вже більше двох років. Це наше спільне з вами велике досягнення, — говорить глава Національного банку 52-річна Валерія Гонтарева 10 травня на зустрічі з керівниками найбільших фінустанов. Того ж дня вона завершила свою роботу на посаді.

Валерія Гонтарева очолила Нац­банк 19 червня 2014 року. Її кандидатуру запропонував Верховній Раді президент Петро Порошенко. "За" проголосували 349 депутатів. Тоді курс національної валюти був 11,84 гривні за долар. Пропрацювала 1056 днів. 10 квітня 2017 року заявила, що йде у відставку. З 11 травня обов'язки голови НБУ виконуватиме її перший заступник 56-річний Яків ­Смолій.

— Хто не прийде після Гонтаревої у крісло голови НБУ, муситиме все відроджувати з нуля, — говорить економіст 53-річний Олександр Охріменко.

— Потрібне кредитування, яке третій рік не працює. Чому Гонтареву вигнали? До Порошенка не раз приходили представники великого бізнесу. Навіть близькі до влади компанії не могли взяти кредит — державні банки не дають, а європейські виставляють невигідні умови. Економіка без кредитів не працює. Терпець у бізнесу увірвався.

Майбутній керівник Нацбанку має рідше виступати. Бувало, Гонтарева щось скаже — і курс злітав. Так не можна. Керувати НБУ має професіонал, бюрократ, роботу якого не видно. Гонтарева приймала багато незаконних рішень, які суд наказав скасувати. Це має зробити її наступник. Скажімо, внесла зміни в нормативні документи для перевірок банків. Так дала можливість закрити будь-який із надуманої причини без доказів.

Новому голові потрібно зібрати команду професіоналів для щоденної роботи. Сам має займатися стратегічними питаннями — що буде через п'ять років. Порошенко довго приймає рішення, бо має багато радників. Весь економічний блок уряду можуть поміняти наприкінці літа або восени. Як варіант — Верховна Рада пакетом голосуватиме і за нового керівника НБУ.

Зараз ви читаєте новину «"Нацбанком має керувати бюрократ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі