вівторок, 09 серпня 2016 07:50

НАБУ багато разів "проколювалося"

— Учора ввечері я зв'язався з керівником Національного антикорупційного бюро і попередив його про обшук. Розраховував на співпрацю зі слідством, — говорить на брифінгу 5 серпня о 15:30 генеральний прокурор 51-річний Юрій Луценко.

2,5 год. тому слідчі Генпрокуратури прийшли з обшуком до будівлі НАБУ на столичній вул. Сурикова. Підставою стало незаконне прослуховування телефонних розмов фігурантів одного з розслідувань. Суд дозволив подивитися документи, блокноти, записники, чорнові записи, оглянути комп'ютери й засоби зв'язку.

— Телефон підозрюваного працівника Генпрокуратури прослуховували законно, — каже Луценко. — Але також прослуховували телефон не причетного до справи громадянина. Він не є посадовою особою і жодним чином не пов'язаний із фігурантом справи. Хто в цьому винен? Установить слідство.

У Національному антикорупційному бюро ухвалу суду назвали протизаконною.

— У разі створення кількох дублю­ючих структур протистояння між ними неминуче, — каже політичний експерт 37-річний Тарас Загородній.

— У НАБУ немає повноважень прослуховувати громадян. Воно користується послугами Служби безпеки. Раніше всіма справами щодо корупції, особливо вищих посадових осіб, займалася Генпрокуратура. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з вимог західних партнерів. Бо вони розуміли — ГПУ ніколи реально не боротиметься з корупцією.

У даному випадку Генпрокуратура хоче показати, що є головною в цих питаннях.

— Адвокати кажуть, у діях Національного антикорупційного бюро — багато кокетства з законом, — вважає політолог 51-річний Андрій Золотарьов.

— Вони вже багато разів "проколювалися". Тож звинувачення — цілком вірогідне. Хоча і прокуратура, і НАБУ захищають своїх. Це змагання — хто кого підіб'є. Старі структури змагаються з новими за вплив. Луценко хоче показати, що Генпрокуратура є провідною в боротьбі з корупцією.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ багато разів "проколювалося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі