четвер, 18 березня 2021 06:05

На політичному рівні Харківські угоди були зрадою

Рада нацбезпеки й оборони України доручила Службі безпеки вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за Харківські угоди. Рішення ухвалили 11 березня. Якщо знайдуть ознаки державної зради, порушать кримінальні справи.

27 квітня 2010-го Верховна Рада 236 голосами ратифікувала Харківські угоди. Їх підписали український і російський президенти Віктор Янукович і Дмитро Медведєв. Документ на 25 років продовжував перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Україна отримала знижку на газ. У парламенті голосування супроводжувалося бійками — опозиція намагалася завадити. Палили димові шашки. У спікера Володимира Литвина кидали яйця. Охорона прикривала його парасолями.

За Харківські угоди голосували олігарх Рінат Ахметов, підсанкційний і названий США російським агентом Андрій Деркач, соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця, сестра одного з лідерів "Опозиційної платформи — За життя" Сергія Льовочкіна Юлія — тоді Новікова, нинішній заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий, керівник Одеської обласної держадміністрації Сергій Гриневецький.

СБУ почала досудове розслідування щодо держпосадовців за фактом ймовірного вчинення державної зради у 2008–2010 роках. 16 березня провели обшуки в комітетах Верховної Ради, головному науково-експертному управлінні парламенту, Раді нацбезпеки й оборони, Міністерстві закордонних справ, Кабміні. Виявили документи — свідчення того, що тодішнє керівництво держави усвідомлювало наслідки підписання угод. Ідеться про збільшення кількості військових РФ, які потім брали участь в окупації Криму.

— Добре пам'ятаю Конституцію. За статтею 80 — народні депутати не несуть відповідальності за свої дії та голосування у стінах Верховної Ради, — каже спікер 37-річний Дмитро Разумков. — Якщо ми говоримо про інших учасників цього процесу — хто готував матеріали, пропонував розглянути у стінах ВР — це інший аспект. Вони справді можуть понести покарання, якщо діяли не в інтересах України.

— Коли є доведений факт державної зради, настає карна відповідальність. І немає значення, хто ти — двірник, президент, народний депутат чи водій маршрутки, — говорить народний депутат від "Голосу" 51-річний Сергій Рахманін.

— Але виникає питання: чому обмежу­ються депутатами? Теперішній заступник секретаря РНБО Руслан Демченко є автором значної частини Харківських угод. До нього з обшуком приходили? Готував документи Кабінет міністрів, зокрема Мін'юст, Мінекономіки, закордонних справ. Весь тодішній склад міністерств зараз обшуковуватимемо?

Що вони хотіли знайти у Верховній Раді — розписку про отримання грошей за голосування 11 років тому? У Кримінальному кодексі є стаття "Державна зрада". Там чітко сформульовано, що мають бути наведені докази щодо конкретної людини. На політичному рівні Харківські угоди були державною зрадою. З кримінальної точки зору — за це не буває колегіальної відповідальності. Треба довести хоча б одну кримінальну справу до вироку.

Зараз ви читаєте новину «На політичному рівні Харківські угоди були зрадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі