четвер, 07 червня 2007 18:59

Мороз не хоче оголошувати заяви про складення мандатів

Автор: фото: PHL
  Народний депутат від БЮТу Дмитро Видрін з екс-депутаткою Олександрою Кужель на церемонії нагородження переможців програми ”Людина року-2006” у палаці ”Україна” 17 березня 2007 року. За кілька тижнів після цього Кужель стала заступницею міністра регіональн
Народний депутат від БЮТу Дмитро Видрін з екс-депутаткою Олександрою Кужель на церемонії нагородження переможців програми ”Людина року-2006” у палаці ”Україна” 17 березня 2007 року. За кілька тижнів після цього Кужель стала заступницею міністра регіональн

На минулих вихідних народні депутати з опозиційних фракцій — БЮТу і "Нашої України" — склали 169 мандатів. Згідно з Конституцією, цього досить, аби парламент став неповноважним. На основі цього президент Віктор Ющенко видав третій указ про призначення дострокових виборів на 30 вересня.

Однак увесь тиждень депутати від коаліції засідали у Верховній Раді, так ніби нічого не сталося. А голова парламенту Олександр Мороз і прем"єр-міністр Віктор Янукович в один голос запевняли, що Рада правомочна.

— Рада легітимна абсолютно! Якщо про перший указ тяжко було говорити, другий був напівзрозумілий, то третій — це повний абзац, — запевняє екс-генпрокурор, народний депутат від Партії регіонів Святослав Піскун, 48 років.

Після свого поновлення на посаді генпрокурора на початку травня Піскун теж подавав заяву про складання мандата. Однак учора обіцяв її забрати.

— Є порядок складання депутатських повноважень, — каже він. — Чого я досі депутат? Бо Рада не проголосувала! Якщо ж проголосує, то на наступний день ти не є депутатом. Тобто не виконуєш функції, не отримуєш зарплати, депутатських пільг, не користуєшся імунітетом. Це статус! А вони вийшли з фракції, але залишили собі депутатські повноваження.

Пенсія нардепа становить 80 відсотків від його зарплати

Опозиціонери подали свої заяви про вихід із фракцій до секретаріату Верховної Ради. Після оголошення цих заяв на засіданні парламенту, нардепи, що їх написали, автоматично повинні втратити мандати. Однак спікер заяв не оголошує. Натомість хоче, щоб усі опозиціонери прийшли до сесійної зали й особисто їх зачитали.

— Не будемо ми ставати перед Морозом і не будемо зачитувати заяв, — обурюється "бютівець" Олег Ляшко, 34 роки.

Обіцяє повернутися до зали лише в новому парламенті. Також запевняє, що депутатської недоторканності вже не має.

Поки невизначеність триває, частина нардепів з опозиції відкликають свої заяви. Одним із перших у БЮТі це зробив Володимир Олійник, 50 років. Він запевняє, що Рада легітимна. Каже, що частина депутатів із БЮТу теж збираються відкликати заяви.

— Не можу назвати прізвищ, але цих людей близько п"ятнадцяти, — говорить Олійник.

З найбільшою охотою нардепи з більшості розповідають про те, як опозиціонери внаслідок складення мандатів повинні втратити депутатські пенсії і пільги. Аби дізнатися про це детальніше, "ГПУ" звернулася в Асоціацію народних депутатів, куди входять усі колишні народні обранці.

— Депутат, який закінчує каденцію, ще рік отримує депутатську зарплату, — розповідає депутат першого скликання Олександр Костюк, 66 років. — А потім, якщо він не працевлаштований, отримує половину зарплати депутата. Але питання про дострокове припинення повноважень не врегульоване. Зараз у законах установлено: хоч ти побув депутатом один день, усі пільги залишаються з тобою.

Пенсія нардепа становить 80% від його зарплати. Сьогодні народні депутати заробляють у середньому 20–25 тис. грн, а народні депутати першого скликання задовольнялися у майже 50 разів меншою сумою.

Зараз ви читаєте новину «Мороз не хоче оголошувати заяви про складення мандатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі