середа, 04 квітня 2007 17:41

Мороз називає Давидовича "колишнім"

На вчорашньому засіданні Верховної Ради депутати від коаліції ухвалили ще одну постанову, де знову засудили указ президента Віктора Ющенка про розпуск парламенту й назвали його антиконституційним.

— Президент вчинив посадовий злочин, назва якому — спроба державного перевороту! — кричить з трибуни депутат від Соціалістичної партії України Іван Бокий, 65 років.

Тим часом голова Верховної Ради Олександр Мороз, 63 роки, опускає голову і щось читає з листочка.

— Голосуємо за постанову, — зводить брови. — "За" — 260.

— Ні! — вигукують із залу.

Мороз розгублено дивиться на екран.

— Ой, вибачте, 257... То в мене так на моніторі висвітилося. Я проголосував, не сумнівайтеся, і направлю зараз цей документ офіційно в секретаріат, — киває головою.

Спікер заявляє, що голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович чинить незаконні дії, за які йому доведеться відповідати.

— Мені передали зараз урядову телеграму від ЦВК, яка повідомляє, що 3 травня о 24-й годині витікає термін подання політичними партіями і блоками списків на вибори, — поправляє окуляри.

Депутати починають жваво перемовлятися.

Ой, вибачте, 257... То в мене так на моніторі висвітилося

— Я хочу нагадати голові ЦВК... — кілька секунд мовчить і продовжує: — Колишньому. За рішенням Верховної Ради він не має права підписувати цей документ і зобов"язаний виконувати постанову Верховної Ради, яка забороняє будь-які дії, пов"язані з виконанням незаконних розпоряджень, — Мороз постукує долонею по столу.

У кулуарах парламенту віце-спікер 42-річний Микола Томенко каже, що сьогоднішня внутрішня політична криза переростає у зовнішню:

— Це ганьба для нас. Вихід у тому, що Верховна Рада, уряд і президент повинні припинити видавати політико-правові рішення. Треба накласти на них мораторій і дочекатися відповіді Конституційного суду.

На засіданні Верховної Ради депутати від Партії регіонів вирішують піти з листом до президента і передати, що його указ про розпуск парламенту є неконституційним. До президентського секретаріату йде з півсотні нардепів.

До них виходить заступник голови секретаріату президента Віктор Бондар.

— Після розпуску парламенту закон про статус народного депутата, який дозволяє таку зустріч, до вас не можна застосувати, — каже.

"Регіонали" обурюються й погрожують звернутися до Генеральної прокуратури щодо самого Бондаря. Він, мовляв, порушує Конституцію, не пускаючи їх до Секретаріату президента.

Зараз ви читаєте новину «Мороз називає Давидовича "колишнім"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі