вівторок, 05 липня 2016 06:50

"Міжнародні подання на арешт активів Курченка гальмував Касько"

"Керівництво Національного антикорупційного бюро не хоче зосередитися на розслідуванні злочинів учасників угруповання Сергія Курченка (олігарх з оточення екс-президента Віктора Януковича, власник Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії — СЄПЕК. — ГПУ) та притягнути їх до відповідальності. Натомість розпочинає кримінальне провадження і проводить показовий обшук житла військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, який веде цю справу", — пише у своєму блозі народний депутат із "Блоку Петра Порошенка" 37-річний Іван Вінник.

Військовий прокурор Костянтин Кулик займається "справою Курченка". За версією слідства, Курченко через ряд компаній купував скраплений газ на спеціалізованих аукціонах за пільговими цінами. Нібито для потреб населення. Потім продавав за ринковою вартістю. Цим завдав збитків державі на понад 2 млрд грн. Серед затриманих у справі — колишній заступник міністра економічного розвитку Олександр Сухомлин, екс-заступник голови Нафтогазу Олександр Кацуба, колишній топ-менеджер компанії СЄПЕК Андрій Кошель.

29 червня детективи з Антикорупційного бюро прийшли з обшуком у столичну квартиру Кулика. Його підозрюють у незаконному збагаченні. Детективи порахували, що з 2011‑го по 2015 рік прокурор витратив близько 3,4 млн грн. А офіційно заробив близько 800 тис. грн.

2 липня Солом'янський районний суд Києва шість годин розглядав можливість відсторонення Кулика від роботи і тримання його під домашнім арештом. Слухання перенесли.

"Для кримінального провадження по Кулику НАБУ обрала "мертву" статтю Кримінального кодексу — незаконне збагачення. За п'ять років можна знайти лише п'ять обвинувальних вироків, якими особи засуджені саме за незаконне збагачення. А не за хабарництво чи інші корупційні злочини. Стаття має досить сумнівні судові перспективи, бо неякісно виписана", — вважає Іван Вінник.

— Уперше потрапив на допит у НАБУ, — розповідає Костянтин Кулик 2 липня. — Мене допитували чотири людини.

— Більшого непрофесіоналізму в житті не бачив. Не знають ні законодавства, ні кримінально-процесуального кодексу. Постійно тиснуть, намагаються схилити до якоїсь позиції. У мене є квартира. Її подарувала мені матір. Це є в декларації. Користуюся одним автомобілем — "Мерседесом" 1998 року. Мені приписують об'єкти нерухомості, які купувала матір. І кажуть, що це придбав я. У який спосіб — пояснити не можуть.

"Обшуки в Кулика провели наступного дня після виходу його інтерв'ю, — пише в блозі шеф-редактор "Обозревателя" 44-річний Орест Сохар. — Він сказав кілька важливих речей. Зокрема, що слідство у справі Курченка в часи Віталія Яреми і Віктора Шокіна (колишні генпрокурори. — ГПУ) затягувалося керівництвом Генеральної прокуратури.

Між рядків читається пряма причетність Віталія Каська (екс-заступник генпрокурора. — ГПУ) до блокування справи, — продовжує Сохар. — До речі, низка народних депутатів у розмові підтвердили, що міжнародні подання на арешт активів Курченка гальмував саме Касько. Свого часу його соратник Давід Сакварелідзе (екс-заступник генпрокурора. — ГПУ) провів дуже дивну прес-конференцію з Денисом Бугаєм — головним юристом Курченка і водночас головою наглядової ради Брокбізнес­банку. Якщо зібрати всі пазли з інтерв'ю Кулика, то виходить дуже специфічна картинка. Тільки-но слідчий заявляє про намір притягнути "прокурорську кришу" Курченка до відповідальності й прозоро натякає на Каська — за слідчого раптово і жорстко береться НАБУ".

Зараз ви читаєте новину «"Міжнародні подання на арешт активів Курченка гальмував Касько"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі