четвер, 18 серпня 2011 07:15

Микола Азаров розраховувався 500-гривневими купюрами
5

Фото: Фото: Тарас Подолян

У вівторок працівники столичного Українського дому годину стоять у черзі, щоби потрапити на роботу. В будівлі розпочався триденний книжковий ярмарок. На відкриття запросили прем'єра Миколу Азарова, 63 роки.

У черзі лаються представники молдовського посольства:

— Что за страна, ничего не могут организовать как следует.

На першому та другому поверхах — ятки видавництв України, Росії, Білорусі, Болгарії. Співає дитячий колектив "Соколята":

— Гей! Гей! Козача сила вста..., — обривають пісню на півслові, бо заходить глава уряду. Діти розбігаються.

Азаров підходить до мікрофона. Опиняється обличчям до журналістів, але спиною до учасників виставки.

— Нехорошо как-то получается. Не совсем удачно, — зауважує, але не розвертається. — Это очень интересный форум. Особенно для меня. Я очень много в своей жизни читал и буду читать. Есть историческое выражение Горького: "Всем хорошим в себе я обязан книге". Я знаю много людей, которые получили формальное образование и "корочку", но на самом деле стали культурными и образованными благодаря умению читать. Мы подумаем, как найти пути для поддержки украинской книги. В следующем году вдвое увеличим финансирование издательств.

Прем'єр перерізує стрічку. З п'ятьма охоронцями, особистим фотографом, оператором й організаторами виставки підходить до стенду видавництва "Фоліо".

— Что нужно сделать, чтобы поднять украинскую книгу? — питає.

— Треба фінансувати бібліотеки. Їх у нас 18 тисяч, іще приблизно стільки ж — шкільних, — відповідає гендиректор видавництва 43-річний Олександр Красовицький.

Азаров іде до ятки львівського видавництва "Світ". Просить показати "Пакти і Конституції" Української козацької держави" та "Українську рукописну книгу". Купує обидві за 530 грн. Із правої кишені дістає дві купюри по 500 грн, кладе на прилавок та йде, не чекаючи решти. Видавці розмінюють гроші, за кілька хвилин доганяють охоронців та віддають 470 грн.

— Будет ли в ближайшее время отменен НДС на ввозимые в Украину русские книги? — цікавиться в Азарова російський видавець 50-річний Ігор Савкін.

Прем'єр кладе на прилавок яскраву збірку російських дитячих казок, яку гортав, і просить повторити запитання.

— Э-э, так мы ж поддерживаем отечественного книгоиздателя, — відповідає. — Но вы все равно прорываетесь на наш рынок. 90 процентов — российская книга.

— Но так если вы отмените НДС, и ваши издатели смогут шире продавать свои книги в России. У вас много интересных книг, — говорить Савкін.

— Много интересных, но так почему вы не пускаете?

Азаров іде до наступних стендів, а до журналістів підходять інші російські видавці:

— Отметьте, что это было частное мнение издателя, а не российской делегации. Он вообще не был уполномочен говорить, — кажуть і додають уже Савкіну, — Эх, ты! Влез тут! Путина на тебя нет.

Азаров за 90 грн купує широкоформатне видання творів Миколи Гоголя у директора видавництва "Грані-Т" Володимира Пузікова. Той йому 9 хв. розповідає, що торговельні мережі втричі підвищують ціни на друковані твори. Коли прем'єр іде, ту саму книжку Гоголя продає вже за 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Микола Азаров розраховувався 500-гривневими купюрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі