пʼятниця, 15 червня 2012 00:30

"Ми кричимо "Фрі Юлія". А вони скачуть навколо"

Автор: фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Під столичним Печерським судом до Євро-2012 відкрили фотовиставку зі світлинами ув'язненої Юлії Тимошенко
Під столичним Печерським судом до Євро-2012 відкрили фотовиставку зі світлинами ув'язненої Юлії Тимошенко

П'ятеро шведів у шортах і футболках розглядають стенд із фотографіями ув'язненої екс-прем'єрки Юлії Тимошенко. Вони підійшли до наметового містечка опозиції під столичним Печерським райсудом.

— Тимошенко була засуджена незаконно. За останні роки в Україні відбувається згортання демократії. Але причина саме у нинішній владі. Вона застосовує репресії проти опозиціонерів. Що ви чули про це? — скоромовкою каже жінка років 25 у футболці "Фрі Юлія". І додає: — Яке ваше ставлення? Ви боялися приїздити?

— Ми багато чули. Знаємо, що переслідують опозицію і Тимошенко. Нам казали, що їхати небезпечно, — відказує чорнявий швед. Інші четверо кивають і йдуть.

— Дуже багато людей підходять, — звітує жінка, роздаючи листівки з написом "Невинна". — Питають, які є шанси, що Юлю звільнять? Переважно сюди заходять шведи, фотографуються на тлі знімків Юлії Тимошенко зі шведським прем'єром. Бувають, англійці, німці. Цікавляться Україною більше за українців.

Підходить чоловік років 45 у футболці з портретом Тимошенко та жовто-блакитним шарфом. Називається Віталієм. Каже, що відповідає у містечку за охорону. Повз проходять троє шведів. У пакетах несуть харчі.

— Шведи з Труханового острова ходять скуплятися аж на Хрещатик, — розповідає. — Кажу, ви шо, дурні? На Подолі повно магазинів. Намалював їм дорогу. Раз на день пару неадекватних заходять — кинуть пару слів і тікають. О сьомій ранку забігли двоє росіян. Сіли за наш стіл, розклали випивку. Хамити почали. Позвав міліцію, то єлі вигнали.

У наметах чергують 15 "тимошенківців". Кілька жінок ходять у вишиванках. 64-річна Людмила Кущ тримає табличку "Яничари. Вчіть нашу рідну мову або йдіть геть!".

— Туристи зі Швеції дуже підтримують, — каже. — Ми кричимо "Фрі Юлія". А вони скачуть навколо і кричать те саме.

— Зранку футболки з Юлею роздавали, то черга була. Всі 700 роздали, — додає 63-річна Галина Швидка. — Іноземці спочатку соромились, думали, продається. Потім почали цілими групами приходити. Ходили в цих футболках у фан-зону, то їх не пускали. А портрети із сумочок заставляють в урну викинуть.

Зараз ви читаєте новину «"Ми кричимо "Фрі Юлія". А вони скачуть навколо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі