вівторок, 02 листопада 2010 07:45

Люди скаржилися на блідо-зелений колір бюлетенів

За місцевими виборами стежили близько 400 міжнародних спостерігачів, кажуть у Комітеті виборців України. Серед них — представники Ради Європи, міжнародної місії CIS-EMO, представники Міжпарламентської асамблеї країн СНД. Місія ОБСЄ прислала недостатньо людей, бо запізно отримала запрошення від українського Міністерства закордонних справ.

— Вибори пройшли організовано, — ділиться висновками в понеділок уранці віце-спікер Держдуми Росії, представник Міжпарламентської асамблеї країн СНД 47-річний Олександр Бабаков. — Не можна виключити технічні погрішності. Але велика активність виборців і масова присутність представників різних політичних партій дає право говорити, що масових фальсифікацій не було.

Президент Американсько-російської торгово-промислової палати Хелена Теплицька побувала на кількох виборчих дільницях Вишгородського району та в місті Буча на Київщині.

— Було декілька недоліків, — каже вона. — На кількох дільницях не зняли портрети кандидатів, продовжувалася агітація. Але ці порушення після зауважень виправили. Я також бачила, що в людей виникали труднощі з бюлетенями. Виборці скаржилися на їх блідо-зелений колір, поганий шрифт. Пенсіонери не могли розібратися з цим. Але працівники виборчих дільниць їм допомагали.

Представники міжнародної місії спостерігачів CIS-EMO заявляють про низький рівень знань виборчого законодавства серед членів комісій. Подекуди членам виборчкомів доводилося пояснювати основи українського виборчого законодавства.

— Але порушення, зафiксованi нами, не можуть мати вирiшального впливу на остаточнi результати виборів, — каже гендиректор місії CIS-EMO Олексій Кочетков.


225 292


Стільки кандидатів балотувалися в депутати на місцевих виборах 31 жовтня. Вони йшли до 12 086 рад різних рівнів. Такі дані оприлюднив голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал. Обирали понад 10 тис. сільських рад, майже 783 селищних, 455 міських, 57 районних у містах, 23 обласні ради та Верховну Раду Криму. Для голосування було створено 32 193 виборчі дільниці.

До списків для голосування внесли 33 млн 643 тис. виборців.

Зараз ви читаєте новину «Люди скаржилися на блідо-зелений колір бюлетенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі