вівторок, 02 листопада 2010 08:00

Люди непритомніли в чергах

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкасець Євген Сердюченко показує дулю політикам
Черкасець Євген Сердюченко показує дулю політикам

Вибори до місцевих рад завершилися о 22.00 у неділю, 31 жовтня. Результати мають оприлюднити не пізніше 6 листопада. На оскарження закон дає два дні.

На голосування прийшли трохи більше ніж 50% виборців. Низька явка стала однією з ознак цієї кампанії.

Підприємець 25-річний Євген Сердюченко з Черкас у неділю з друзями п'є пиво у торговельно-розважальному центрі "Дніпро-плаза". На вибори не пішов.

— Все це напрасно. Не ходив і на президентські вибори. Бо толку з того, що люди зробили помаранчеву революцію, мерзли на Майдані, голодували, подіставали болячок? Ну й чого добилися? "Помаранчеві" політики розсварилися, опозорилися перед світом. А українцям як жилося погано, так і живеться. І зараз нічого не зміниться. Так що ось їм, щоб я за них голосував, — складає фігуру з трьох пальців.

Процес голосування був організований погано. На багатьох дільницях бюлетенів було менше, ніж треба. Тому приміщення відчиняли пізніше. Чекали, доки довезуть документи. Тим часом на Одещині зафіксували перебір бюлетенів, а на Волині нібито знайшли 113 тис. необлікованих.

На дільницях утворювалася тиснява. Людям видавали по п'ять-сім бюлетенів, де імена кандидатів та назви партій були надруковані дрібним  шрифтом.

— Бабушка, ну чого ви там так довго, — не витримує чоловік у чорній шкірянці на виборчій дільниці на вул. Фрунзе у Полтаві. Там до кожної кабінки стоять по восьмеро-десятеро. — Я уже почті час товчуся з цими простинями.

— Зараз, синок, бабі 80 год. Я ж тут нічого не бачу, доки вчитаюся.

Чоловік не витримує, підходить до підвіконня, біля якого вже прилаштувалися двоє, нашвидкуруч ставить у бюлетенях позначки і прямує до урн.

Через тисняву та задуху на дільницях люди непритомніли. У Трускавці на Львівщині 28-річна Тетяна Половій чекає 40 хв.

— Черга так повільно тягнеться. І дуже душно, — говорить Тетяна. Чоловіки поруч підхоплюють попід руки зблідлого. Підносять стілець, щоби присів. Пропонують проголосувати без черги. Той заходить до кабінки. Звідти чути, що його знудило. Тетяна Поспіхом виходить із залу.

У Дрогобичі на Львівщині виборці майже годину чекали під дверима. Там працівники дільниць проштамповували бюлетені. Навпроти партії "Батьківщина" ставили "вибув". О четвертій ранку 31 жовтня цей "клон" партії Юлії Тимошенко зняли з виборів у області.

Перший підкуп виборців зафіксували спостерігачі "Опори" по обіді у Вінниці. 100 грн нібито пропонували за голосування за кандидата на посаду міського голови Немирова від Партії регіонів. 100 грн — за список депутатів або депутата-мажоритарника від "Регіонів". 100 грн — за Олександра Конотопа, кандидата-"регіонала" по Немирівському мажоритарному округу №27.

У Тернополі, як повідомляють у об'єднанні "Свобода", замість "галочки" навпроти Партії регіонів та кандидата на мера — "регіонала" Петра Гоча медики повинні були ставити літеру "м", освітяни — "о", бібліотекарі — "б", працівники санепідемстанції — "с". За це мали отримати по 150 грн.

Були зафіксовані інші порушення — проштамповані бюлетені, не внесли всіх кандидатів. Через це на трьох дільницях у Кременчуці на Полтавщині вибори визнали недійсними. Повторне голосування там має відбутися протягом 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Люди непритомніли в чергах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі