понеділок, 01 жовтня 2007 17:11

Луценко задер Тимошенко светрик

Автор: фото: REUTERS
  Юрій Луценко у ніч виборів цілував Юлію Тимошенко двічі. Уперше — коли вітав зі спільною перемогою і дарував квіти. Удруге — на прохання журналістів під час спільної прес-конференції
Юрій Луценко у ніч виборів цілував Юлію Тимошенко двічі. Уперше — коли вітав зі спільною перемогою і дарував квіти. Удруге — на прохання журналістів під час спільної прес-конференції

Завершення виборчої кампанії Блок Юлії Тимошенко святкував у 5-зірковому столичному готелі "Хайят". Його співвласниками є Віталій Гайдук та Сергій Тарута з "Індустріального союзу Донбасу".

У ніч із неділі на понеділок у готелі на двох поверхах розташувався штаб блоку. Перед входом до приміщення застелили червону килимову доріжку. Нею не йшов ніхто, окрім 46-річної Юлії Тимошенко. У готелі журналістам роздають пакети з футболками та кепками з символікою БЮТу.

У прес-центрі — великі екрани, на яких транслюють передвиборний тур Тимошенко містами України. Працівникам ЗМІ пропонують страви готельної кухні. У меню — червона риба, креветки, фрукти, морозиво й вино.

Близько 22.00, перед закриттям виборчих дільниць та оголошенням даних екзит-полів, з"являється один із лідерів блоку Олександр Турчинов, 43 роки. Сідає за стіл і каже:

— Юлії Володимирівни ще немає, тому я за неї.

Соціологи оголошують, що Партія регіонів набрала 34,9%, БЮТ — 32,4%. Присутні аплодують. Богдан Губський комусь телефонує й вітає з перемогою. А Турчинов із суворим виразом обличчя веде далі:

— Ми по-справжньому радітимемо тоді, коли сформуємо більшість у Верховній Раді.

За годину до штабу приїжджає Юлія Тимошенко. Вона виходить із "мерседеса", усміхається перед телекамерами й говорить:

— Це, безумовно, перемога, навіть сумнівів бути не може.

Іде килимовою доріжкою до готелю. Один із охоронців ненароком штовхає її.

— Не штовхайтеся! — різко говорить вона й на секунду хмурнішає.

Потім знову усміхається й роздає поцілунки однопартійцям. У коридорі знімає пальто. На ній — білий светрик із червоним сердечком та спідничка.

"Не штовхайтеся!" — різко говорить Тимошенко й на секунду хмурнішає

— Уже втретє поспіль перемогли демократичні сили. Це приємно, — зазначає лідерка БЮТу. — Завтра зранку я звернуся до президента з пропозицією розпочати формування коаліції, уряду та інших органів влади. Упевнена, цього разу демократичні сили зможуть показати високий клас формування коаліції. Вона буде сформована за добу-дві після оприлюднення остаточних результатів Центрвиборчкомом.

Тим часом хтось із штабістів підходить до Тимошенко, подає мобільний телефон і щось шепче на вухо. Вона демонструє подив:

— Прошу пробачення, зі мною хоче поговорити президент Саакашвілі!

Спілкується по мобільному кілька хвилин, не сходячи зі сцени.

— Хочу подякувати вам, що ви розмовляєте українською мовою. І хочу, щоб ви знали: демократичні сили здобули перемогу, — розповідає вона президентові Грузії. — Ну все, обіймаю. До зв"язку.

Після цього Тимошенко продовжує:

— Думаю, що спікер майбутньої Ради, швидше за все, буде від "Нашої України". Однак давайте дочекаємось остаточних результатів виборів.

Лідерка БЮТу каже, що одним із перших законів, який прийме нова Верховна Рада, буде закон про парламентську опозицію.

— Щойно ЦВК оголосить результати, я готова зустрітися з Януковичем та Партією регіонів і провести переговори, як працювати в опозиції.

Каже, що з Литвином не зустрічалася, бо ще зарано:

— Вобщем, я монолог завершила. Ура!

У коридорі стоять Микола Томенко, Андрій Кожем"якін та ще один кандидат у нардепи від БЮТу.

— Коля, а Литвин — это чей проект? — звертається він до Томенка.

Той кілька секунд мовчить і каже:

— Ну, пятьдесят на пятьдесят. Наполовину Фирташа и Хмельницкого (Дмитро Фірташ — співвласник компанії "РосУкрЕнерго", Василь Хмельницький — колишній "бютівець", який перейшов до Партії регіонів. — "ГПУ"). Но ты не беспокойся, мы с президентом вместе возьмем большинство.

До зали з великим букетом рожевих троянд заходить лідер НУ-НС Юрій Луценко із соратником Давидом Жванією.

— Юрочка, перш за все, з перемогою! — вітає Тимошенко. Луценко цілує її руку, потім в щічку.

— Ми ще в грудні домовлялися, що хто перемагає, той виставляється. Тому я й приїхав, — широко усміхається Юрій Луценко, 42 роки.

Потім вони з Тимошенко дають спільну прес-конференцію.

Спікер майбутньої Ради буде від "Нашої України"

— Сьогодні абсолютно всі наші домовленості зберігаються. Наша команда від жодного слова в угодах не відступить, — запевняє лідерка БЮТу. — І я так само знаю, що не відступить і команда НУ-НС.

Вона повертається до Луценка й пропонує:

— Юрочка, а тепер ти щось скажи.

Він поправляє піджак й окуляри.

— Якщо проблема буде в посаді Луценка, я відмовлюся від будь-якої посади, аби в наступному парламенті була створена демократична парламентська більшість, — каже екс-міністр внутрішніх справ.

Додає, що НУ-НС підтримає кандидатуру Тимошенко в разі висунення її на посаду прем"єра. Бере Юлію Володимирівну за руку й піднімає вгору. У неї задирається светрик.

— Ой, Юро! — нітиться Тимошенко й осмикує одяг.

Потім разом із однопартійцями вона підіймається ліфтом на третій поверх святкувати перемогу. Луценко зупиняється в коридорі, щоб поспілкуватися з закордонними спостерігачами. Говорить недолугою англійською мовою.

— Ітс, як воно, блін, — каже він і клацає пальцями. — Забув!

Потім усім тисне руку й поспішає на святкування.

Зараз ви читаєте новину «Луценко задер Тимошенко светрик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі