четвер, 05 березня 2009 16:46

"Луценко сильно деградував"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Ксенія Ляпіна користується мобільним телефоном ”iPhon”. Такий самий є у президента Віктора Ющенка
Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Ксенія Ляпіна користується мобільним телефоном ”iPhon”. Такий самий є у президента Віктора Ющенка

На десятому поверсі комітетів парламенту в різних кінцях коридору є два кабінети з прізвищем "Ксенія Ляпіна". В одному працюють її помічники, у другому — 44-річна народна депутатка-"нунсівка".

Стіл Ляпіної закиданий паперами, а кімната заставлена вазонами. В однієї з рослин так покручений стовбур, що доводиться підпирати його стільцем. Інакше перекидається разом із горщиком.

Ви бачите подальше своє майбутнє з президентською партією "Наша Україна"?

— Безумовно. Але над партією треба працювати, бо вона в занедбаному стані. Навіть центральний офіс відключили від опалення і світла. Рада партії не збирається, виконком розбігається, щоденну роботу ніхто не фінансує. От ми зберемо з депутатів гроші, щоб сплатити комунальні послуги за центральний офіс. Але ж хтось їх повинен оприходувати, провести, прийняти відповідні рішення.

Чи не краще було б, якби президент залишався почесним головою партії, а її і далі очолював В"ячеслав Кириленко?

— Ющенко мав би посилити партію. Погано, що не сформовані керівні органи й існували розбіжності у баченні майбутнього, зокрема щодо об"єднання з партією Єдиний Центр. Усі партійці виступили проти. Тому відкладається третій етап з"їзду.

Усі очікували, що Ющенко очолив партію, бо має якийсь план.

— І я очікувала. Був ентузіазм.

Ваш однопартієць Микола Мартиненко хоче, щоб Ющенко пішов із партії і вона розвивалася своїм шляхом.

— Мартиненко має нечесну позицію. Завдяки йому сталося так, що Кириленко був усунутий від реального керівництва партії. Це Мартиненко привів "Нашу Україну" до її нинішнього стану. Він займався розкольницькою діяльністю. Кириленко відмовився бути у сворі собак, які гавкають на президента. Мартиненко ж — ні. Це принизливо. Не можна бути багаторічним партнером і майже боготворити людину, а тоді на неї гавкати. Звісно, є за що критикувати Ющенка. Але не треба приєднуватися до хору цих дрібних собак, які кусають за ноги слона.

Віктор Ющенко після президентства збирається працювати у Верховній Раді, як колись Леонід Кравчук?

— До липня Ющенко відмовляється говорити про президентську кампанію. З ним регулярно спілкується керівник нашої групи Кириленко і погоджує ідеологічні позиції. У нас немає завдання вішатися на шию президентові. Це те, чого не вистачало "любим друзям", і вони побігли до Тимошенко... Обережно, зараз поламаєте мою орхідейку! — раптом каже Ляпіна до фотографа, який зачепив один з її вазонів. — Удома в мене менше квітів, бо не встигаю за ними стежити. Я ж більше часу проводжу на роботі.

Чи зможуть Юлія Тимошенко й Арсеній Яценюк домовитися так, як Ющенко і Тимошенко 2004 року: вона — президент, а він — прем"єр?

— Буде з Яценюком так само, як і з Ющенком, — усміхається Ляпіна. — Навіщо повторювати те, що так погано вдалося одного разу?

Від руху "За Україну!" буде кандидат на президентські вибори? Наприклад В"ячеслав Кириленко?

— Якщо висуватиметься Ющенко, то ні. Він його підтримуватиме.

Останнім часом органи державної влади засекречують інформацію щодо рефінансування банків, щодо зростання чи падіння ВВП...

— Статистичні показники засекречувати — це злочин. Стан економіки не можна приховувати. А от ті питання, що свідчать про стан конкретного банку, розголошувати не треба. Бо це не сприяє стабільності цієї установи.

Мартиненко привів "Нашу Україну" до її нинішнього стану. Він займався розкольницькою діяльністю

У мене така ситуація була у двох банках. Від громадської організації були кошти в банку "Надра". Платіж пішов і нікуди не прийшов. Місяць ми зверталися, писали, де ж ці гроші. Зараз їх повернули, але неможливо з ними нічого зробити. Це 20 тисяч гривень — великі гроші для громадської організації. У чоловіка були проблеми з коштами в банку "Київ". Він ходив два тижні, ми телефонували в Нацбанк, і там нам казали, що такого не може бути.

Не допомогло те, що ви — народний депутат?

— Ні. Навіть деякі заступники голови Нацбанку не могли вплинути на ситуацію. До мене багато підприємців пишуть і скаржаться. Вони згортають безготівкову діяльність. От знайома, яка займається хлібом у Київській області, розповідає: перейшли на готівковий обіг.

Це ж зростання тіньової економіки.

— Так. Які ж тоді податки? Якою валютою ми розраховувалися на базарі на початку 1990-х? Доларами. Так от зараз підприємці говорять, що у них враження, ніби повертаються на 15 років назад. Прив"язка до долара починається щодо тих товарів, які жодного відношення до нього не мають. А це небезпечно для національної економіки.

Прем"єр Тимошенко ефективно долає кризу?

— Тимошенко — найгірший прем"єр для часів економічної кризи. Бо вона любить ділити, але не вміє множити. Тимошенко може націоналізовувати, щось відбирати, а створювати і примножувати — ні.

Прем"єр скаржиться, що місцева влада, за вказівкою Секретаріату президента, заважає їй працювати.

— А 2005 року Тимошенко шукала ворогів серед олігархів... Чому вже сьогодні вони не вороги — не знаю. Вони поділилися на хороших — Жеваго, Клюєв — та поганеньких, на зразок Фірташа. За теорією Тимошенко, поганий олігарх може стати хорошим, якщо понесе свої гроші їй. Може, через кілька років вона запропонує Фірташу стати міністром палива й енергетики. Адже зараз ті люди, яких вона 2005 року знищувала, називала їх ворогами народу і призначила винними за всі економічні проблеми, стали її хорошими друзями. Наприклад Порошенко. Вона чомусь вважає, що люди дурні, їй достатньо буде показати пальцем на чергового потенційного ворога — і всі повірять. От Нацбанк: учора ще був ворогом, а зараз перестав. Хоча нічого не змінилося — курс не стабілізувався, і проблеми з банками нікуди не поділися.

Можливо, Тимошенко домовилася з Нацбанком про друк грошей для поповнення бюджету?

— Точно є якісь домовленості щодо емісійного наповнення грошима економіки. На жаль, це тримається у секреті, що неправильно.

За що звільнили міністра закордонних справ Володимира Огризка?

— "Регіонали" переконані, що так вони розвалять коаліцію і прийдуть до позачергових виборів. І вони нанесли черговий удар по Україні, а "бютівці" підтримали промосковську позицію. Навіть якщо до Огризка були претензії, то не можна було робити того, що вимагає Москва. Виглядало це так: чего ещё изволите, Владимир Владимирович? Якби у Тимошенко справді були претензії до Огризка, то можна було сісти й домовитися. Так, як це зробили по Нацбанку.

"Регіонали" радіють: вони виконали замовлення Кремля і завдали удару по коаліції. Але Юля хитріша! Вважає, що це вона виконала замовлення Кремля і це їй будуть вдячні. Також нанесла удар по президентові й усунула людину, яка могла виконувати незалежну міжнародну політику. А Литвин був у зговорі з ними. Він думає, що усіх перехитрував. Але в програші опинилася Україна.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко погрожує розганяти несанкціоновані мітинги. Хоча ні акції "Україна без Кучми", ні Майдан не були санкціонованими.

— Ця людина вийшла з Майдану, а тепер каже про розгін демонстрацій... Луценко сильно деградував. Він спаплюжив все те, на що ми розраховували, коли висували його в міністри. Він нічого не зробив для зменшення корупції в міліції. Для мене Луценко — одне з найбільших розчарувань.

1964, 5 травня — Ксенія Ляпіна (у дівоцтві Стрельцова) народилася в Києві

1988 — закінчила Київський політехнічний інститут за спеціальністю прикладна математика

1987 — інженер-математик столичного виробничого об"єднання "Октава"

1992 — науковий співробітник Центру радіаційної медицини АМН України

2005 — позаштатний радник президента Віктора Ющенка; голова Ради підприємців при Кабміні;

з квітня 2005-го — народний депутат України

Одружена. Має сина, доньку й онука

Зараз ви читаєте новину «"Луценко сильно деградував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі