вівторок, 21 серпня 2012 07:00

Луценка засудили вдруге

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сідає в автозак після засідання Печерського райсуду. 17 серпня його засудили на два роки обмеження волі
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сідає в автозак після засідання Печерського райсуду. 17 серпня його засудили на два роки обмеження волі

Двоє жінок біля входу до столичного Печерського райсуду розгортають плакат. На ньому зображена карикатура на суддю Анну Медушевську, яка веде справу екс-міністра внутрішніх справ 47-річного Юрія Луценка. Вона в шкірі мамонта і з хвостом. У правій руці — телефон, що з'єднаний із будівлею під назвою "вул. Банкова". У лівій — дубина. Нижче підпис: "Тричі плюнути на закони через ліве плече і мисленно щолкнуть хвостом".

Прихильниці Луценка в п'ятницю зранку прийшли послухати вирок у другій справі проти нього. Колишнього міністра та двох його підлеглих звинувачують у службовій недбалості під час організації стеження за Валентином Давиденком — водієм колишнього заступника голови Служби безпеки. Цей епізод із загальної справи проти підсудного виокремили у квітні цього року.

О 8.00 приходять дружина екс-міністра Ірина та його адвокат Олексій Баганець. Разом із журналістами заходять до будівлі суду. Піднімаються на третій поверх і прямують до зали засідань. Там у клітці стоїть підсудний. Захисники кілька хвилин про щось тихо із ним перемовляються крізь ґрати.

До місця держзвинувачення прямує прокурор Віктор Клименко. Сідає за стіл. Кладе перед собою стос паперів.

— А як прокурор сьогодні спав? Із чистим сумлінням? — вигукує із зали 66-річна Галина Швидка. Торік 24 серпня вона пошкодила вінок, що президент поклав до пам'ятника Шевченку. За це її на 10 діб позбавили волі.

Клименко не реагує. Щось роздивляється в мобільному телефоні. Біля нього сідає прокурор Дмитро Лобань.

Ще один представник держзвинувачення Євген Зінченко на засідання не прийшов.

У залі збираються близько 70 представників преси. Від учасників процесу їх відділяє дерев'яна огорожа. За нею стоять восьмеро "грифонівців". Ще два десятки сидять у коридорі.

О 8.15 заходить суддя Анна Медушевська. У неї розпущене волосся, хоча на попередні засідання ходила з косою. Стає у президії. Відкриває тонку синю теку. Починає бубоніти під носа.

— Включіть звук! — викрикує Швидка.

Медушевська не звертає уваги. Продовжує бубоніти. На вулиці десяток прихильників екс-міністра співають"Пісню про рушник" на слова Андрія Малишка. Галина Швидка підбігає до вікна, розмахує руками:

— Тихо! Не заважайте!

Комусь телефонує і просить припинити співати. Мітингувальники замовкають.

Керівник виборчого штабу Об'єднаної опозиції 48-річний Олександр Турчинов спирається на стіну біля дверей. Щось тихо каже Луценку.

— У них висновок не спирається ні на що, — говорить екс-міністр.

— Хіба що на думку Адміністрації президента, — каже Турчинов.

Медушевська закінчує читати вирок за 1,5 год. Засуджує Луценка до двох років позбавлення волі із забороною обіймати керівні посади протягом трьох років. Застосовує норму поглинання менш суворого покарання більшим. Екс-міністр відбуватиме термін чотири роки, що він отримав у лютому цього року. Відсидів уже 605 днів. Двом іншим підсудним, колишнім підлеглим Луценка Олегу Павлєнову та Володимиру Тарасенку, призначають штраф — по 8,5 тис. грн.

— Ганьба! — скандують присутні в залі депутати.

— Тільки зграя ідіотів судить справжніх патріотів! — викрикує Швидка.

Суддя виходить із зали. Луценко спирається на ґрати двома руками. Всміхається.

— Юрію Віталійовичу, як оцінюєте вирок? — запитують журналісти.

— Це вирок усій системі, — після паузи відповідає. — Шкода країну, в якій таке кривосуддя. Сьогодні суддя Медушевська заробила мені близько 15 тисяч євро в Європейському суді. Але насправді не до жартів. Я буду робити все від мене залежне, щоб позбавити вас від мафії. Я не прощаюся, а просто кажу: "До побачення".

Міліціонери просять присутніх вийти із зали. Туди за кілька хвилин заходять двоє лікарів. Депутату-"нунсівцю" 54-річному Юрієві Кармазіну стало зле — закололо серце. Після надання допомоги медики їдуть. Кармазін виходить із будівлі за півгодини. Блідий. Тримає серветку.

— Мені шкода цю дівчину, — каже про Медушевську. — У неї немає майбутнього як у судді. Вона засудила невинних людей. Думаю, їй треба йти в монастир і відмолювати тяжкі гріхи. Я спілкувався у Чернівецькій області з двома колишніми суддями, які стали черницями. Коли вони працювали на посадах, то виконували вказівки, керувалися егоїстичними інтересами. А потім життя їх покарало, і вони пішли спокутувати гріхи.

Перед трьома десятками камер стає прокурор Віктор Клименко.

— На сьогоднішній день відпали підстави утримувати Луценка в СІЗО, — майже шепоче. — Він буде етапований до закладу пенітенціарної служби.

— Брехун! — кричать прихильники колишнього міністра.

Прокурор швидко йде геть.

Із двору повільно виїжджає автозак із Юрієм Луценком. Прихильники екс-міністра б'ють по ньому руками. Машина набирає швидкості і зникає за поворотом.

"Можуть порушити третю кримінальну справу"

У колонії на екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка можливий замах, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" 59-річний Віктор Небоженко:

— Існує стара радянська практика стравлювати політичних в'язнів із кримінальними злочинцями. У в'язниці завжди можуть знайтися люди, які хочуть, аби їм зменшили термін. Вони йдуть назустріч адміністрації. Такий високопоставлений засуджений не потрібен керівництву колонії, адже його поява погіршить ситуацію з торгівлею наркотиками та корупцією. Екс-міністр не терпітиме знущань. Будуть акції протесту у вигляді голодувань.

Луценко може вийти раніше. Він сів через ненависть і помсту. Але перетворився на політв'язня. Європейський суд зверне на це увагу. Тоді буде тиск на владу, і до Нового року екс-міністр може опинитися на волі. Хоча проти Луценка можуть порушити третю кримінальну справу. Скажуть, що на посаді міністра він вибивав покази із чесних людей. Уява нашої прокуратури дуже проста. Їй простіше звітувати перед президентом, як вони мучать Луценка та Тимошенко, аніж ловити бандитів.

Луценко відсидить повний термін — чотири роки, каже "регіонал" 55-річний Володимир Зубанов:

— Він займав доволі серйозну посаду, порушив законодавство. Євангеліє говорить: "Кому багато дається, з того багато і спитається". Хоча є імовірність, що його достроково випустять, якщо буде клопотання та відповідна поведінка. Його вина доведена — незаконне прослуховування було. На Заході це вважають дуже серйозним злочином.

 

Зараз ви читаєте новину «Луценка засудили вдруге». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі