середа, 03 березня 2010 08:30

Литвин оголосив про розпад коаліції

"Я оголошую про припинення діяльності коаліції, бо в апарат Верховної Ради не подані документи (підписи депутатів. — "ГПУ") фракцій, що у грудні 2008 року сформували коаліцію, — говорить у вівторок спікер парламенту Володимир Литвин, 53 роки.

"Регіонали" аплодують. "Бютівці" починають щось голосно обговорювати.

— Ми створювали коаліцію ще за старим регламентом, який не потребував ставити комусь на стіл підписи, — обурюється з місця лідер фракції БЮТ 53-річний Іван Кириленко. Дивиться на Литвина з-під лоба.

— Шановний Іване Григоровичу, — вмикає мікрофон "регіонал" Олександ Єфремов, 55 років. — Вам треба визнати істину, яку знає вся країна. Коаліції немає ні юридично, ні фактично.

До їдальні поспішає "нунсівець" Тарас Стецьків, 45 років.

— Я знав, що так буде із коаліцією, бо вчора ні до чого не домовилися, — каже на ходу.

Розповідає про засідання Ради коаліції, яке відбулося в понеділок увечері.

— Юля нас умовляла зберегти коаліцію. Ми їй кажемо: "Не втримаємо, бо голосів немає", — підвищує голос і червоніє. — А вона нам: "А я все одно хочу, щоб коаліція була". Ну що тут ще скажеш? У людини амбіції понад усе.

У кулуарах депутати обговорюють можливість відставки уряду Тимошенко. Це розглядатимуть у середу.

Ну що тут ще скажеш?! У людини амбіції понад усе!

— Скоріше за все, голоси знайдуться, бо частина НУ-НС буде голосувати, — припускає один із "нашоукраїнців", але просить не називати його. — Це Микола Мартиненко і його шайка, а в "Народній самообороні" двоє депутатів готові голосувати — Давид Жванія та Сергій Василенко. Також група Балоги — Єдиний Центр. Не буде голосувати хіба що група Слави Кириленка "За Україну!", бо вони прийняли рішення не висловлюватися ні за відставку цього уряду, ні за призначення нового. Але в цілому голосів має вистачити.

"Литвинівець" 52-річний Валерій Баранов говорить, що його фракція ще не приймала остаточного рішення щодо голосування за відставку Кабміну:

— Но я больше склонен к тому, что будем. Сколько можно терпеть этот беспредел в стране? Надо начинать работать. Со старой коалицией это не получается. А все новое дает надежду. Вот два года назад я ездил в Норвегию, изучал вопрос создания ихней коалиции. Вроде и люди такие же. Но ментальность там другая, умеют договариваться. На следующий день после выборов партия, которая победила, и проигравшая собираются на закрытой даче в лесу. В первый день ругаются, крутят друг другу дули, потом идут в сауну, парятся. После этого вместе пьют и на другой день садятся за стол переговоров. Решают, как им дальше работать во имя страны. А у нас каждый хочет показать свою значимость, у каждого играют амбиции. А это к добру не приведет.

"Бютівці" ходять Радою засмучені. Визнають, що в середу можлива відставка Кабміну.

— Хай голосують. Покажуть країні, на що вони здатні, — каже 57-річний Володимир Бондаренко. — Але тоді всю відповідальність хай беруть на себе.

Біля стіни перемовляються головний державний санлікар Олександр Біловол та "регіонал" Василь Грицак.

— Завтра Тимошенко піде, — каже останній. — І ми не боїмося ситуації невизначеності. Бо ті, хто голосуватимуть за відставку, мають дати обіцянку, що голосуватимуть і за призначення нового уряду й нашого прем"єра. Іншого виходу в них нема. Під тиском дострокових виборів будуть змушені на це погодитися.

Тим часом "нунсівець" Іван Плющ і "регіонал" Микола Азаров підіймаються на третій поверх Ради, де відкрилася виставка-продаж до 8 Березня. Плющ пригортає одну з журналісток.

— Яка хорошенька! — підморгує.

На виставці депутатам пропонують коштовності, картини, вишиванки. "Бютівець" Олег Білорус, 70 років, купує репродукцію Рембрандта за 4 тис. грн. На ній — два кораблі у морі. Виторговує 500 грн. Питає:

— А можна в щось завернути її, щоб не було видно, що це?

Віддає полотно помічникові й каже, щоб ніс у машину.



"Спікер сам ризикує"


Своєю заявою Литвин намагається стимулювати до виходу з чинної коаліції тих "нашоукраїнців", які вагаються, припускає політолог 33-річний Михайло Басараб:

— Але й спікер блефує. Жаргонною мовою "депутатів беруть на понт". Адже для них дострокові вибори є ризиком. Спікер розраховує на те, що в певної кількості "нашоукраїнців" спрацює інстинкт самозбереження перед розпуском парламенту. І вони погодяться на коаліцію з Партією регіонів.

Литвин до певної міри теж ризикує. Він чи не найбільше зацікавлений у стабілізації ситуації у Верховній Раді. Вибори навряд чи принесуть йому щось добре.

Тимошенко сплутала Яценюка з Януковичем

Прем"єр-міністр 49-річна Юлія Тимошенко відразу після оголошення розпаду коаліції скликає прес-конференцію. Виступає 10 хв., говорить спокійно.

Відповідальними за розвал коаліції є "Наша Україна" та Блок Литвина, зазначає прем"єрка:

— Завтра голосуватимуть за недовіру уряду. І голосуватимуть поіменно. Тому ми знатимемо, хто відкриває для Януковича абсолютно антиукраїнську диктатуру. Знаю, що "нунсівці" торгуються за посаду прем"єра. Хочуть поставити Ющенка або Януковича, — Тимошенко виправляється, — Ющенка або Яценюка. Зараз "Наша Україна" шкребеться в приймальні Януковича.

Прем"єр підводиться і виходить. Працівники уряду перемовляються, що завтра спакують речі й переїдуть працювати на столичну вул. Турівську — до центрального офісу БЮТу.

Зараз ви читаєте новину «Литвин оголосив про розпад коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі