четвер, 22 січня 2009 17:49

Лідера польської Партії регіонів оштрафували

Минулого тижня Міністерство юстиції зареєструвало 161-шу українську партію "Право і справедливість". Політична сила з такою ж назвою є однією з найпопулярніших у Польщі. Її лідери — колишній прем"єр та нинішній президент країни Ярослав та Лех Качинські.

"Право і справедливість" була при владі у 2005–2007 роках і мала за союзників місцеву "Самооборону". Її голова Анджей Леппер обіймав посаду віце-прем"єра. В українському парламенті також є "Самооборона". Її створив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Та голова польської "Самооборони" відомий не лише політичними досягненнями. У грудні 2006 року депутатка міської ради в Лодзі Анна Кравчик розповіла, що отримала посаду директора депутатського бюро за сексуальні послуги, які надавала Лепперові. Після проведення розслідування польська прокуратура звинуватила лідера "Самооборони" в сексуальній експлуатації Кравчик та ще однієї жінки з молодіжного крила партії. Судовий процес триває.

Поляки також копіюють назви українських партій. Зокрема, торік у Польщі створили Партію регіонів. Очолив її колишній "самооборонець" Кшиштоф Філіпек. Він дещо схожий на українського лідера "Регіонів" Віктора Януковича, але має вуса. До обрання в парламент Філіпек працював сторожем. Після створення Партії регіонів його визнали винним у кримінальному злочині — 2002-го знищив чуже збіжжя. За це лідера польських "регіоналів" оштрафували.

У західних сусідів є політичні сили з доволі специфічними назвами: Партія піратів чи Польська партія друзів пива. В Україні схожих поки що немає. Однак є Союз анархістів і Партія політики Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Лідера польської Партії регіонів оштрафували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі