понеділок, 26 грудня 2005 20:10

Кучма претендує на 18 245 гривень

 

"Усім громадянам України ми платимо пенсію згідно з законом, — сказав позавчора міністр фінансів Віктор Пинзеник, коли його запитали, чи Леонід Кучма, 67 років, матиме депутатську пенсію.

Питання про пенсію колишнього президента висіло увесь цей час у повітрі. Закону, за яким екс-президентові могли б нарахувати належну пенсію, нема. Тому Кучма згадав, що на початку 90-х засідав у парламенті, і попросив, щоб йому нарахували пенсію як колишньому народному депутатові. Після підрахунків з"ясувалося: Леонід Данилович претендує на 18 245 грн щомісяця.

Досі другий президент України взагалі не отримував пенсії. 19 січня цього року — за чотири дні до прийняття присяги Віктором Ющенком — тодішній в. о. прем"єра Микола Азаров видав розпорядження про державне утримання Кучми. Йому було призначено довічну пенсію в розмірі президентської зарплатні та державну дачу в передмісті Києва Конча–Заспа. Передбачалася також обслуга: чотири водії, дві покоївки, два офіціанта і кухар. Їм, а також державній охороні, помічникові і раднику, мали платити з державних коштів.

Однак Юлія Тимошенко 5 лютого — на другий день після свого призначення прем"єр-міністром — розпорядилася з"ясувати, чи законні ці привілеї. За кілька днів Міністерство юстиції постановило:  призначаючи Кучмі таке утримання, попередній уряд перевищив свої повноваження.

Якщо Леонідові Кучмі нарахувати пенсію на загальних підставах, а не як народному депутатові Верховної Ради першого скликання, то вона становила б  близько 2000 грн.

Єльцину платять дві тисячі доларів

У травні 2003 року чеський парламент відмовив у пенсії Вацлаву Гавелу, 69 років, коли той склав свої президентські повноваження. Ішлося про $2,4 тис. на місяць. Однак за півроку депутати таки проголосували за цю суму. А ще виділили кошти на утримання офісу екс-президента.
Пенсія колишнього російського лідера Бориса Єльцина, 74 роки, становить близько $2тис. За російськими законами, це 75 відсотків від зарплатні діючого президента. Надалі з кожною зміною президентського окладу змінюватиметься і розмір пенсій усіх російських екс-президентів.
Річна пенсія польського екс-президента Леха Валенси, 62 роки, — $15 тис. Торік він заявив, що самих податків до державної скарбниці він вніс удесятеро більше. Валенсу, як засновника руху "Солідарність", постійно запрошують на міжнародні конференції, участь у яких зазвичай  щедро оплачується.
— Я заробляю більше, ніж теперішній президент і прем"єр, — якось похвалився Валенса.

Зараз ви читаєте новину «Кучма претендує на 18 245 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі