пʼятниця, 17 серпня 2018 05:21

Контрабанді лісу – бути? Кому це вигідно?

Автор: фото надане прес-службою Радикальної партії Олега Ляшка
  Олег Ляшко на меблевій фабриці на Житомирщині
Олег Ляшко на меблевій фабриці на Житомирщині

Президент Петро Порошенко ветував закон, який мав перешкодити незаконній вирубці українських лісів. Радикальна партія Олега Ляшка переконана, що таким чином влада підігрує контрабандистам. Лідер РПЛ Олег Ляшко заявив, що його команда подолає вето президента.

Черкаські депутати від Радикальної партії звертаються до місцевих рад із проханням висловити підтримку законопроекту №5495 і подолати вето президента. Голова Черкаської територіальної організації РПЛ Іван Полудень пояснив, що законопроект, про який ідеться, має особливе значення для держави.

— Вето президента на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляку №5495 викликало жваве обговорення на засіданні бюро Черкаської територіальної організації РПЛ, — розповідає Іван Полудень. — Так ми ніколи не припинимо вирубку українських лісів, та й надалі втридорога купуватимемо меблі іноземного виробництва, зроблені з української сировини. Деревину треба обробляти на Україні. До прикладу, працівники Руськополянського меблевого комбінату в Черкаському районі виготовляють такі красиві та якісні стільці, що їх продають за кордоном. Підприємство залучає іноземні інвестиції та дає робочі місця селянам. Оце приклад. І таких підприємств на Черкащині має бути в десятки разів більше.

Українські ліси вивозять як "дрова"

Україна перебуває у стані екологічної катастрофи через масове винищення лісів. Тільки за 2017 рік під виглядом дров у ЄС контрабандисти вивезли 1 мільйон кубометрів української деревини. Контрабандисти вимушені обходити 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляка — якісної деревини, необхідної для виробництва меблів і будівництва. Тому за документами возять не кругляк, а нібито дрова.

Щоб перешкодити цим маніпуляціям, на початку липня цього року Верховна Рада підтримала ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. документ позитивно оцінили в уряді та рекомендували його президенту на підпис. Закон мав посилити відповідальність за нелегальний експорт деревини та вирубування лісу. Однак 23 липня Порошенко наклав своє вето на закон. Цим, на думку лідера РПЛ Олега Ляшка, підтвердив свою зацікавленість у незаконному вивезенні лісу.

— Вето президента на наш закон — шикарний подарунок контрабандистам, — каже Олег Ляшко. — Порошенко показав, що за контрабанду лісу вони відбудуться легким переляком або штрафом у 300 гривень. А могли б сісти в тюрму на п'ять або навіть 12 років за повторне скоєння злочину. Після вето президента ні в кого не залишилося сумнівів, що влада "кришує" контрабанду лісу-кругляка і хоче, щоб необроблену деревину вивозили й надалі з України.

Україна через контрабанду деревини втрачає $18 млрд щороку.

— Контрабанда українських лісів — це багатомільярдна діра в державному бюджеті, — розповідає депутат від РПЛ у Черкаській обласній раді Олег Баштан. Коментує ситуацію з деревообробкою на Черкащині.

— Давайте порахуємо: при однаковому обсязі лісу щорічно Україна продає матеріалів на 2 мільярди доларів, а Польща — на 20. Як мінімум 18 мільярдів ми втрачаємо, бо не перероблюємо деревину самі. От тому цей Закон необхідний.

Ми звернулися до обласної влади з проханням посилити контроль за вирубкою і відновленням лісів у Черкаській області, залучати до цієї справи громадські організації та місцеві ради. Також необхідно на регулярній основі заслуховувати звіти керівників лісових господарств про зроблене та заохочувати підприємців створювати деревообробні підприємства.

Депутатська група РПЛ у Черкаській облраді офіційно надіслала звернення до голови облради з проханням розглянути підготовлений проект рішення на підтримку закону №5495. Їхню ініціативу підтримали депутати від Радикальної партії в радах ОТГ, районах і містах області. Якщо на сесіях підтримають документ депутатів від Радикальної партії, то обласна влада зробить відповідне звернення до парламенту.

"Потрібно боротися не за іноземні кредити, а за інвестиції в промисловість, робочі місця та доходи українців", — йдеться у проекті звернення до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Контрабанді лісу – бути? Кому це вигідно?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі