вівторок, 01 лютого 2011 11:38

Комуністи можуть покращити результати на виборах

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Михайло Погребинський
Михайло Погребинський

Екс-керівник комуністів Криму нардеп Леонід Грач збирається створити свою партію. Хоче об'єднати комуністів, невдоволених лідером КПУ Петром Симоненком. Нещодавно за критику Симоненка з лав КПУ виключили близько сотні кримських партійців та розпустили 16 парторганізацій.

— Створити нову партію могли б молоді люди без тягаря відповідальності за колишні помилки Компартії. За Грачем такий тягар є. Тож нічого в нього не вийде, — вважає політолог 64-річний Михайло Погребинський. — Хоча для послідовної лівої партії є непогані електоральні шанси. Влада проводитиме реформи, а захищати інтереси трудящих особливо нема кому. Комуністи, які є в союзі з капіталістичною Партією регіонів, цього робити не можуть.

Грача завжди вважали одним із найавторитетніших комуністів. Можливо, ми його потенціал недооцінюємо?

— Навіть достатньо впливовим фігурам важко створити всередині КПУ опозицію. Подібне суперечить їхнім партійним традиціям і генетичному коду. Історично склалося так, що в Компартії лідер був один й інші думки придушувалися. Цим і користується Симоненко. В інших партіях такі повороти були б можливі.

Грач стверджує, що незадоволені верхівкою КПУ є не тільки в Криму, а й в інших областях.

— Він правий. Незадоволені очікують від керівництва якихось преференцій, але їх не отримують. Також є ідейні незадоволені через альянс комуністів із "регіоналами". Однак людям, які хочуть пробитися бодай у сільради, воювати із Симоненком немає сенсу. У нього зараз достатньо сильні позиції. На наступних парламентських виборах він може взяти навіть більше відсотків, аніж на минулих.

За рахунок чого КПУ наростить підтримку?

— На сході й півдні країни за Компартію голосують як за свого роду альтернативу Януковичу. Тож у неї будуть перспективи доти, доки не з'явиться потужний конкурент Партії регіонів. Нині його немає. Тому за комуністів будуть голосувати навіть попри їхній зв'язок із владою.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи можуть покращити результати на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі