понеділок, 12 січня 2009 19:32

Комуністи хочуть відставки президента й уряду

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Нардеп від Компартії Катерина Самойлик каже, що депутати місцевих рад від Партії регіонів розкрадають комунальну власність та землю
Нардеп від Компартії Катерина Самойлик каже, що депутати місцевих рад від Партії регіонів розкрадають комунальну власність та землю

Сьогодні відбудеться перше в цьому році засідання Верховної Ради. Наприкінці 2008-го депутати уникнули дострокових виборів, формально утворивши коаліцію БЮТ, Блоку Литвина і частини "Нашої України — Народної самооборони". Однак більшості вони не мають. Рішення коаліції проходять лише за підтримки "Регіонів" або комуністів. Найчастіше голоси додають останні.

— Будемо підтримувати їх лише по соціальних питаннях, вирішенню газових проблем та імпічменту президента, — розповідає народний депутат від КПУ Катерина Самойлик, 57 років. — А от бюджет ми не підтримали, бо він скасовував соціальні програми. У нас економікою не займається ні уряд, ні президент.

У порядку денному засідання є проект закону про тимчасові слідчі комісії, який деталізує процедуру імпічменту президента...

— Це дуже актуально! От дивишся російські засоби масової інформації і по кілька разів на день їхні президент і прем"єр-міністр ставлять по стійці "струнко" керівника "Газпрому" Міллера. І він доповідає, що робиться з постачанням газу через Україну до Європейського Союзу. А тоді дивимося на нашого рідного президента України, який пролітає над Карпатами на вершину Говерли і навіть рукою нам не махає.

Я вважаю, що цей закон украй необхідний. Президент накладе вето, але ми його подолаємо. Тому що так торгувати та ігнорувати інтереси України — це ще треба пошукати такі приклади. На їхніх дачах може і тепло, але в людських домівках холодно.

Хіба за Конституцією не Кабінет Міністрів відповідає за газопостачання?

— І ті, і ті. Вони ніяк не знайдуть спільної мови, бо мають різні інтереси. Юлія Володимирівна мовчить, а Ющенка це влаштовує. Поки що діє "РосУкрЕнерго", а це його інтерес. Інтересу в Тимошенко немає, тому вона і мовчить. А страждають прості люди.

А питання про відставку уряду Тимошенко може постати?

— Думаю, що вже час відставляти і уряд, і президента. Напередодні кризи це могло спровокувати хаос, тому ми не підтримували раніше цього питання. А нині бачимо, що цей уряд не справляється із приборканням кризи і не хоче справлятися.

А питання про дострокові вибори Верховної Ради?

— Для цього є всі конституційні підстави. Бо реальної коаліції немає. У 2007 році дострокові вибори були оголошені з надуманих причин. А "Регіони" пішли на це, бо сподівалися на коаліцію з помаранчевими.

Чи правда, що на сході України симпатики Партії регіонів переходять до Компартії? Бо винуватять у кризі власників підприємств, які входять до "Регіонів".

— Це не різке збільшення, але виборці справді повертаються до нас із рабства в "Регіонів". Справа не тільки в тому, що їх звільняють із роботи. У місцевих радах, де більшість належить Партії регіонів, відбувається дерибан комунальної власності та землі. Наприклад, у моїй Херсонській області на кожній сесії дерибанять узбережжя Чорного й Азовського морів.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи хочуть відставки президента й уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі