четвер, 30 серпня 2007 16:59

"Коаліцію створять Партія регіонів і "Наша Україна"

  Віктор Небоженко: ”Комуністи вважають, що відхід Мороза посилить КПУ”
Віктор Небоженко: ”Комуністи вважають, що відхід Мороза посилить КПУ”

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, 53 роки, прогнозує, що на завершальному етапі виборчої кампанії БЮТ намагатиметься розчавити пропрезидентський блок.


Чи були реєстрація виборчого списку "Пори" та виключення її зі списку "Нашої України—Народної самооборони" політтехнологічною операцією коаліції?

— Однозначно сказати важко. "Пора" — одна з найдраматичніших постмайданних історій. Вона перетворилася на мікропартію влади, яка обслуговувала двох-трьох людей. Зрозуміло, це не подобалося не лише іншим лідерам, а й багатьом рядовим членам, які хотіли бачити продовження, еволюцію партії. Зрештою відбувся розкол на примиренців та екстремалів. Перші пішли в блок НУ-НС, інші намагалися поновити "Пору". Звинувачувати ж в останніх подіях політтехнологів Партії регіонів  навряд чи треба. З таким же самим успіхом можна припустити, що це сама НУ-НС штучно привертає до себе увагу з метою викликати співчуття з боку виборців. Створити образ політичної сили, яку переслідують.

Хіба не промовистим є те, що за реєстрацію "Пори" проголосували лише члени Центральної виборчої комісії від коаліції?

— Цього замало, щоб робити висновки. Скоріше за все, через тиждень-півтора якийсь районний суд скасує рішення ЦВК та поновить Владислава Каськіва у списках НУ-НС. Це якраз і свідчитиме на користь того, що акція спланована "Нашою Україною—Народною самообороною". Але якщо суд таки не допоможе — значить, ситуацією справді скористалися політтехнологи з Партії регіонів.

На вибори йдуть близько 20 партій і блоків. Які з них є технічними, створеними для відбору голосів у політичних опонентів?

— Зараз важко сказати, адже все переплелося. Тимошенко ринулася на святу територію Партії регіонів, чого не було раніше. Водночас "регіонали" розгортають активну діяльність у Західній Україні, намагаючись виглядати не донецькою, а загальнонаціональною партією. Отож незрозуміло, хто і в кого може щось відібрати. Скажімо, якась  створена Партією регіонів сила для відбору голосів у НУ-НС насправді може відібрати в Західній Україні голоси у самих "Регіонів".

Але Тимошенко й Симоненко вже закликали виборців не голосувати за непрохідні партії...

— Це неправильно. Останні три роки свідчать, що домінування трьох великих партій призводить до нестабільності. Цей трикутник постійно перевертається. Двоє час від часу інтригують проти третього, змінюється жертва. П"ять–сім партій — це той мінімум, який дає якусь динаміку. Для країни погано, коли все зводиться до двох-трьох.

Раїса Богатирьова днями заявила, що і НУ-НС, і БЮТ уже ведуть переговори з Партією регіонів про можливу післявиборну коаліцію. Це може бути правдою?

— Так, і це зрозуміло. "Регіони" — провідна партія, з нею треба вести переговори. Але думаю, що Богатирьова перебільшує інтерес БЮТу до переговорного процесу. Тимошенко ж розуміє, що скоро президентські вибори. Вона не може дозволити собі якісь союзи з Партією регіонів.

Тимошенко запропонують умови, які її не влаштують

Інтрига щодо складу майбутньої коаліції ще зберігається?

— Інтриги вже немає. Формуватиметься широка коаліція Партії регіонів та "Нашої України—Народної самооборони". Тимошенко ж запропонують умови, які її не влаштують.

Але лідери НУ-НС публічно заперечують можливість коаліції з Партією регіонів.

— З точки зору виборчої кампанії це правильно. А після виборів нинішнє керівництво НУ-НС зміниться. Нове не нестиме відповідальності за заяви своїх попередників. Мовляв, мало чого там казали люди, які провалили кампанію.

Кампанія зараз достатньо специфічна — йде змагання банальних гасел. Це нормально для дострокових виборів?

— В усьому світі під час дострокових виборів політтехнологічні штаби крупних партій бояться експериментувати. Насамперед треба зберегти свій електорат. У нинішніх трьох лідерів непогані показники: 35% у Партії регіонів, до 30% дотягує БЮТ, 15–17% має НУ-НС. Вони не можуть цим ризикувати, тим більше кожен відсоток — на вагу золота. А нові теми, нові люди, сміливі рішення — все це несе не лише перспективу отримання нових голосів, а й небезпеку втратити те, що є.

Ваш прогноз: заплановане Олександром Морозом на 4 вересня засідання Верховної Ради відбудеться?

— Ні. Очевидно, Мороз втратив здатність до політичної винахідливості. Він так і не знайшов серйозних політичних підстав для скликання парламенту. І пропозиції Кабміну теж якісь незграбні. А просто самоціллю зібрання парламенту бути не може. Запланований порядок денний весь час змінюється, Мороз підкидає щось, що могло б зацікавити всі фракції. Але вони не зберуть 300 осіб. А якщо прийдуть 120, то це буде непристойно, вплине на оцінки електорату. Пересічний виборець подумає: вони ж самі ще не знають, чи будуть брати участь у виборах — чого ми будемо за них голосувати? Це особливо загрожує комуністам і соціалістам. Тим більше, що останні вперше мають внутрішній конфлікт зі своїм лідером, якому цікава не стільки партія, скільки збереження нинішнього статусу. І якщо Мороз буде до останнього грати в "живу" Верховну Раду, то виборці не сприйматимуть це всерйоз. Рейтинг СПУ вже сповз до одного відсотка. І це, зокрема, й тому, що немає чіткої позиції партії — беруть вони участь у виборах чи ні. Виборець не відчуває, що соціалісти в ньому зацікавлені.

Наскільки щирий у своїй позиції один з лідерів соціалістів Василь Волга, який відкрито виступив проти Мороза?

— Думаю, що щирий. Від самого початку його членства в Соцпартії було зрозуміло, що то не його човен. Можливо, в нього були якісь ілюзії. Волга, за великим рахунком, ліберал, непогано розбирається в економіці. Як молодий політик, він намагався пристосувати діяльність фракції до вимог часу. Але це не входить у плани Мороза. Той розраховує на консервативний варіант передачі влади в партії своєму наступникові.

Чи пересваряться на виборах СПУ і комуністи, які практично відкрито закликають виборців Соцпартії голосувати за них?

— Комуністи у приватних розмовах в один голос кажуть: історична справедливість восторжествує. Мовляв, Мороз 1991-го розколював комуністичний рух, а тепер він ось так завершує свою політичну кар"єру. Комуністи вважають, що відхід Мороза посилить КПУ.

Чи зміняться протягом наступного місяця відсотки головних учасників перегонів?

— Так. Наприклад, на останньому етапі Тимошенко постарається вирватися вперед за рахунок "Нашої України—Народної самооборони". Спробує її розчавити.

Зараз ви читаєте новину «"Коаліцію створять Партія регіонів і "Наша Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі