понеділок, 30 січня 2006 15:10

Кінах домовився з Івановим про комісію

Учора в Києві відбулися переговори між секретарями РНБО України та Росії. Колишній міністр закордонних справ РФ, а тепер секретар Ради національної безпеки Ігор Іванов, 60 років, приїхав до Києва зранку. Головною темою зустрічі з його українським колегою Анатолієм Кінахом, 51 рік, стало створення Міждержавної комісії "Ющенко—Путін". Про неї раніше домовилися президенти обох країн.

На зустріч із пресою секретарі з"явилися під обід. Першим виступав гість. Іванов довго розповідав про необхідність якісної роботи комісії. На його думку, багатьох конфліктів між країнами не було б, якби комісія вже працювала. Тоді такі непорозуміння, як розподіл маяків, вирішувалися б на рівні експертів.

— Збиратися й вирішувати ці питання, — хриплим голосом сказав Іванов, відкашлявся і продовжив: — Знаходити такі домовленості, які б дозволяли не зводити ці технічні питання у ранг політичних із відповідними наслідками.

От чому ми з Анатолієм Кириловичем у краватках

Іванов говорив склавши руки перед собою. А Кінах щось акуратно записував, майже не відриваючи погляду від аркуша. Коли ж слово взяв Анатолій Кирилович, Іванов почав уважно оглядати присутніх.

Перше ж запитання журналісти поставили українською: чи можна назвати конфлікти, що зараз існують між країнами, холодною війною?

— Наші відносини мають характер партнерських стратегічних взаємин двох дружніх сусідніх країн, — почав російський дипломат рідною мовою. — Є запитання, що виникають. Вони повинні вирішуватися шляхом рівноправних переговорів. Саме для цього створюється ця комісія. Вони повинні обговорюватися на рівні експертів, без пропагандистського тла.

— І вибори тут ні до чого? — уточнили журналісти.

— Може, хтось і намагається використати у передвиборчій кампанії російсько-українські відносини. Це означає, що в них немає інших аргументів, щоб обґрунтувати свою позицію, — скоромовкою випалив Іванов. — Ось це, мені видається, не дуже сильна сторона тих політиків, які спекулюють на російсько-українських відносинах.

Кінах узявся допомогти гостеві:

— Так, назбиралося багато проблем. І частина з них була пов"язана з тим, що за останні роки ми занадто захопилися так званою "дипломатією без краваток". І Україна, і Росія докладають зусиль, щоб вийти на нову якість відносин — прагматичних, рівноправних, взаємовигідних. Україна вже ніколи не буде приймати свої рішення під зовнішнім тиском.

— От чому ми з Анатолієм Кириловичем у краватках, — Іванов, усміхаючись, обійняв Кінаха за плечі. 

Зараз ви читаєте новину «Кінах домовився з Івановим про комісію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі