четвер, 14 жовтня 2010 01:46

"Кажуть, у Харкові в Кернеса 5 мільйонів доларів"

Автор: фото з сайта www.bp.blogspot.com
  Павло Карайченцев
Павло Карайченцев

Теперішня виборча кампанії мерів обласних центрів дуже стисла. У кандидатів є час лише на мобілізацію свого електорату й розвиток попередніх напрацювань. Нові обличчя шансів не мають, вважає політконсультант Павло Карайченцев, 31 рік. Він працює на виборах міського голови в Одесі, Житомирі, Кременчуку, Комсомольську, Ужгороді та Харкові.


Яким є ідеальний кандидат на цих виборах?

— Люди хочуть молодого, від 30 до 40 років, господарника, не бізнесмена. Він має бути порядним, без темних плям на репутації.

Оберуть кандидатів, які обіцяють вирішити конкретні проблеми виборців. Чинні мери розповідають про міський патріотизм, намагаються яскраво подати власні досягнення. Ті, хто проти них, критикують — за комунальні проблеми, за поганий стан доріг, за безробіття. Вішають усіх собак на своїх опонентів.


Як партійність кандидата позначається на симпатіях виборців?

— Відчувається розчарування людей у політичних силах. Тому більшість мерів дистанціювалися від політичної прив'язки.


Наскільки активно використовується компромат?

— Його маса. Коли за кілька тижнів до виборів кандидат розуміє, що він другий чи третій, то намагається щось зробити зі своїм опонентом. Тоді він тільки може вилити на нього бруд. Справжня "чорнушна" війна почнеться в останні два тижні до виборів.


Які бюджети виборчих кампаній кандидатів у мери обласних центрів?

— Найбільші бюджети в Харкові, Одесі, Львові. Кажуть, у Харкові в Геннадія Кернеса 5 мільйонів доларів, у Арсена Авакова — 3. Такі ж суми в Одесі в Едуарда Гурвіца та його опонента Олексія Костусєва.

Кожен, хто серйозно йде на керівника обласного центру із населенням 200–300 тисяч, має витратити 300–500 тисяч доларів. А той, хто працював над кампанією лише останні півроку, — 1,5–2 мільйони доларів.


Який фактор буде вирішальним у боротьбі?

— Переможуть ті, хто системно працює. Має бути стратегія, програма. Якщо просто розклеювати листівки у парадних, нічого не вийде.


Втручання органів державної влади може позначається на перебігу кампанії та підбитті підсумків виборів?

— Прямого втручання немає. Але завдяки адмінресурсу одні кандидати мають змогу проводити зустрічі з виборцями у школах та лікарнях, а інші туди потрапити не можуть. Є ще вертикаль Центрвиборчкому. Від виборчих комісій залежить усе. Багатьом не владним кандидатам, які лідирують у регіонах, через порушення винесли перші попередження. Після другого попередження ТВК зніматиме їх із виборів — мають таке право й ні перед ким не звітуватимуть. Можемо очікувати, що в останні два тижні будуть масові зняття рейтингових кандидатів.

Зараз ви читаєте новину «"Кажуть, у Харкові в Кернеса 5 мільйонів доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі