пʼятниця, 03 листопада 2017 06:25

Каськіва повернули в Україну

Колишнього керівника державного агентства з інвестицій та управління національними проектами 43-річного Влади­слава Каськіва в ніч на 1 листопада повернули в Україну з Панами, що в Південній Америці. Цей процес забрав понад рік. До того півтора року Каськів був у розшуку.

Його підозрюють у заволодінні близько 7,5 млн грн із держбюд­жету 2012 року — у змові з іншими особами. Гроші повернув. 1 листопада Печерський райсуд Києва звільнив Каськіва з-під варти під заставу 160 тис. грн. Має п'ять днів на внесення грошей. Суд врахував довідку про повне відшкодування завданих державі збитків і наявність п'ятьох неповнолітніх дітей. У разі несплати застави Каськіва повторно затримають і заарештують. Також повинен здати всі закордонні паспорти, з'являтися за першою вимогою до слідчого й повідомляти про місце перебування.

"Як я й казав із трибуни Верховної Ради: "Ніхто ніде не сховається". Це перший випадок екстрадиції (форма міжнародного співробітництва держав у боротьбі зі злочинністю. Полягає в арешті і передачі однією країною іншій осіб, які підозрюються або звинувачуються у скоєнні злочину. — ГПУ) колишнього високопосадовця в Україну. Але не останній", — написав у "Фейсбуку" генпрокурор 52-річний Юрій Луценко.

— Панамський паспорт не рятує українських високопосадовців, — каже політолог 29-річний Микола Давидюк.

— Це довів і Павло Лазаренко (колишній прем'єр-міністр. У липні 2001 року прокуратура США висунула йому звинувачення у відмиванні грошей, шахрайстві та переміщенні викраденої власності. Отримав дев'ять років ув'язнення та $20 млн штрафу. — ГПУ), і Каськів. Зараз головне, щоб був чесний процес у нашому суді.

Владислав Каськів під час помаранчевої революції очолював координаційний центр громадянської кампанії "Пора". На дострокових парламентських виборах 2007 року пройшов у Верховну Раду за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона". У грудні 2010-го очолив державне агентство з інвестицій та управління національними проектами.

2012 року підписав угоду на $1 млрд з іспанською кампанією щодо інвестицій в термінал на Чорноморському узбережжі. Він мав приймати куплений на міжнародних ринках зріджений природний газ. З'ясувалося, що з того боку угоду підписала людина, яка не мала на те повноважень.

Каськіва звільнили у березні 2014 року. Він виїхав до Австрії. Його затримали в Панамі торік у вересні. Для звільнення з-під варти заплатив $600 тис. застави.

Зараз ви читаєте новину «Каськіва повернули в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі