понеділок, 23 квітня 2007 17:42

Кампо хоче припинити розгляд указу президента

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Конвой супроводжує суддю Конституційного суду Сюзанну Станік на засідання 21 квітня 2007 року
Конвой супроводжує суддю Конституційного суду Сюзанну Станік на засідання 21 квітня 2007 року

Засідання Конституційного суду вчора розпочалося вчасно. Лише суддя Андрій Стрижак прийшов за годину. Відсутній представник президента Володимир Шаповал. Від суботи немає Юрія Мірошниченка — представника 53 депутатів, які звернулися до Конституційного суду з поданням про оцінку конституційності указу президента щодо розпуску парламенту. Він заслаб.

— Як ви ставитеся до конституційної відповідальності Верховної Ради? — звертається до  представника Верховної Ради, 62-річного Анатолія Селіванова, суддя Володимир Кампо, 58 років. Той набирає у груди повітря.

— Я утримуюся від відповіді на запитання суддів, які вже мають сформовану думку щодо конституційності указу президента, — каже Селіванов.

Мікрофон вмикає 60-річний голова суду Іван Домбровський:

— Судді ставлять питання, аби щось з"ясувати. Ви, звісно, можете не відповідати, але це не дає можливості дізнатися про всі сторони справи.

Суддя Кампо нахиляється ближче до мікрофона.

— Наше звернення мало суто громадянський підтекст, — зводить очі на Селіванова. — Ми просто підтвердили, що президент має припинити повноваження Верховної Ради.

Тим часом судді Шишкін і Стецюк перемовляються й усміхаються. Кампо зачитує з папірця інші запитання до Анатолія Селіванова. Той опускає голову, стукає ногою по підлозі й не відповідає на них. Згодом каже журналістам, що якби йому ставили запитання інші судді, а не Кампо, то він би на них відповідав.

Після перерви на жодне запитання судді Дмитра Лилака та деяких інших суддів Селіванов також не відповідає.

Кампо зауважує, що процес став надто політизованим. Бере кілька аркушів і зачитує проект постанови про припинення розгляду справи щодо указу президента про розпуск парламенту. Мовляв, це питання поза компетенцією Конституційного суду, бо він не має права втручатися в політичну діяльність. Зокрема в діяльність Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Голова Конституційного суду Іван Домбровський просить передати йому проект постанови. Мовчки читає, потім зазначає, що цей проект можна розглядати тільки в закритому режимі.

— До цього ми повернемося тоді, коли настане час, — говорить Домбровський.

Зараз ви читаєте новину «Кампо хоче припинити розгляд указу президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі