пʼятниця, 07 серпня 2009 07:35

"Із вікна "мерседеса" Тимошенко не видно злиднів, у яких живуть люди"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов впевнений, що після президентських виборів деякі із кандидатів на цю посаду опиняться на політичному смітнику
Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов впевнений, що після президентських виборів деякі із кандидатів на цю посаду опиняться на політичному смітнику

"Партія регіонів не відпочиває, а інші байдики б"ють, — усміхається засмаглий колишній голова Фонду держмайна, нардеп-"регіонал" 55-річний Михайло Чечетов.

У вівторок він стоїть у світло-сірому костюмі біля входу в комітети Верховної Ради на вул. Садовій. Там напівпорожньо й тихо. Більшість депутатів — у відпустках. Чечетов викликає ліфт і підіймається на 10-й поверх до свого кабінету. Політик очолює підкомітет із питань підприємництва. У невеликій кімнаті у світлих тонах на столі — ноутбук, фото онучки та кілька свіжих газет російською мовою. Чечетов теж спілкується російською.

На початку вересня Верховна Рада запрацює? Бо заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Дмитро Видрін каже, що восени готується саморозпуск парламенту.

— Поїзд із саморозпуском пішов, навіть останнього вагона не видно. Нас чекають вибори президента, де деяких політиків відправлять на політичний смітник, а іншим дадуть мандат довіри. Головний критерій буде в тому, чи може кандидат у президенти об"єднати країну та консолідувати суспільство. На сьогоднішній день серед політиків-важковаговиків таким очікуванням відповідає лише Віктор Янукович.

Чому тільки ваш лідер? А чинні президент чи прем"єр?

— Народ висловлює претензії до Ющенка не в плані того, що не підвищилася зарплата чи ціни зростають. Люди розуміють, що це все наслідок відсутності єдності у суспільстві. А найбільший внесок у розкол держави зробив саме Віктор Андрійович.

Хіба Янукович і Тимошенко не сприяли цьому теж?

— Юлія Володимирівна справді наобіцяла стільки всього! Зокрема, професійну армію. І батьки дітей-призовників пішли й проголосували за неї. А нам потім сотні листів приходило, що хлопці не пішли в армію, й на них відкрили кримінальні справи. Ми в судах захищали їх. Потім наобіцяла тисячу гривень...

Із чого розпочнеться новий політичний сезон у вересні?

— Перше, що зробить парламент на наступній сесії — це подолає вето Ющенка на закон "Про вибори президента".

Чому не можна провести вибори за старим законом?

— Бо 2004 року люди голосували за Януковича, а президентом став Ющенко. Зараз вони кажуть, що ми при Януковичі набагато краще жили б.

Ваш лідер пішов на зближення з Тимошенко, й вони вже переписали Конституцію. Пояснювали: це треба для боротьби із кризою. Однак Янукович вийшов із переговорів, коли вже навіть посади поділили. Чому?

— Це не відповідає дійсності. Є влада, яка управляє країною, і є опозиція, яка критикує, контролює та щось підказує владі. Змішувати владу й опозицію не можна, бо все згниє. Якщо влада не справляється із роботою, то повинна йти, і на її місце має прийти опозиція.

Тимошенко каже, що зараз ніхто не хоче бути прем"єром, бо то не крісло, а електричний стілець.

— Чому ж тоді вона не йде з посади? Країна ж загинається. За статистикою ми знаходимося на першому місці серед країн СНД за спадом промислового виробництва та рівнем інфляції.

Але прем"єр запевняє, що ситуація стабілізується. Зокрема, останні чотири місяці зростає промислове виробництво.

— Нехай вийде на вулицю, бо з вікна її "мерседеса" не видно злиднів, у яких живуть люди.

Чому ви як опозиція не хочете відповідати за свою бездіяльність?

— Усі наші дії направлені на те, щоб об"єднати президента і прем"єр-міністра для боротьби з кризою. Дивує, коли Тимошенко виходить і каже, що перший транш у 4 мільярди доларів, який нам виділив Міжнародний валютний фонд, — незрозуміло де подівся. Мовляв, розікрали. Вибач, але ти повинна сказати, що того посадили за це на 10 років, іншого — на 12. Стільки вкрадених коштів уже повернули, а стільки-то повернуть, — нардеп малює на газеті цифри та риски. — Оце люди хочуть чути від влади. А то самі розікрали і кажуть, що не знають, хто це зробив.

Чечетов каже, що не знає, де одружуватиметься син Януковича

Чому ж тоді Партія регіонів не дала уряду призначити ключових міністрів, аби влада ефективніше запрацювала?

— Ми не могли змиритися із твердженням Тимошенко, що не можна підвищувати зарплати й пенсії людям. Тому ми сказали, що не дамо вирішити жодне інше питання.

Члени коаліції переконують, що в них були голоси для заповнення урядових вакансій. Саме тому ви нібито й заблокували парламентську трибуну.

— Якби вони звільнили міністрів освіти і внутрішніх справ, то ми дали б їм можливість призначати інших. Ми намагалися ще минулої осені відправити цей уряд популістів у відставку. Пробували домовитися з Литвином і Симоненком. А зараз до виборів залишилося не так довго, тому цей уряд має допрацювати до кінця, щоб народ йому "гаряче" подякував.

Чечетову дзвонять на мобільний. Він каже, що не знає, де одружуватиметься син Віктора Януковича.

— Нашому уряду треба було захищати внутрішній ринок, щоб людей не викидали із підприємств, — продовжує нардеп. — Також — знизити податковий тиск. В Америці навіть почали повертати по певним напрямкам податки, які були заплачені торік. А наш уряд додумався ще й до того, щоб набратися кредитів. За всю історію незалежності ми позичили у Міжнародного валютного фонду 2,5 мільярда доларів, а Тимошенко примудрилася взяти 16,4 мільярда за останній рік. Частину цих грошей розікрали, іншу вона дала банкам. Їх треба підтримувати, але невже вони найнещасніші? На фоні банку школа чи лікарня виглядають, як притулок. І ніхто не каже, як нелегко підприємствам і заводам. Можна я зніму піджак, бо жарко?

Встає і вішає піджак на спинку крісла. Залишається в білій сорочці з короткими рукавами.

Гроші Міжнародного фонду йдуть на "латання дірок" у бюджеті та розрахунки за російський газ. Їх потребував би будь-який уряд.

— Щоб вирішити питання по газу, Вікторові Андрійовичу треба було поїхати у Росію до Медведєва й Путіна і сказати: "Панове, ми подумали, зважили і офіційно вам заявляємо, що будемо приймати Конституцію і зафіксуємо там позаблоковий статус України. НАТО нам не потрібно". Друге: заявити, що розпочнемо переговори про продовження перебування у Севастополі російського Чорноморського флоту з 2017 до 2027 року. На наступний день нам газ дали б фактично безкоштовно. Але ж ми зробили з Росії ворога, і вона знущається над нами як хоче. За Віктора Федоровича газ був по 40 доларів за кубометр. А коли прийшла розумна Юлія Володимирівна, порозривала всі договори, то тепер розрахункова ціна на газ закладена в угоді у розмірі 450 доларів.

Ви кажете, що Тимошенко має допрацювати свій термін на посаді прем"єра до президентських виборів. Але ж після них вона може її позбутися тільки якщо в парламенті створять іншу коаліцію або новий президент розпустить парламент.

— Зараз Центрвиборчком виставив народу рахунок за президентські вибори — 1,7 мільярда гривень. А якщо ще й парламентські вибори надумаємо проводити, то взагалі без штанів залишимося. Тому новий президент повинен об"єднати суспільство й політикум. На сьогодні стати новим главою держави найбільші шанси в Януковича. Але ситуація така непередбачувана...

Яценюк може перемогти?

— Це ще не його гра. Чим раніше він це зрозуміє, тим краще йому буде на наступних виборах, зокрема парламентських.

Чи правда, що Партія регіонів продовжує переговори із БЮТом, аби Янукович став президентом, а Тимошенко залишилася прем"єром?

— Ні. Зараз ми працюємо над зміною Конституції. Адже в нинішній нечітко прописані функції президента і прем"єра. А ще ми хочемо, аби передвиборна кампанія була без бруду. Але хтось уже витягнув "карту Пукача" — аби посмикати серйозних кандидатів на посаду президента.

Когось іще, крім Литвина?

— І Тимошенко. Ходять чутки, що знайшли не Ґонґадзе. Нібито за наказом Тимошенко підкинули якесь невідоме тіло, аби все "повісити" на Кучму.

1953, 3 жовтня — Михайло Чечетов народився в селі Любімовка Курської області Росії

1979 — закінчив Харківський інженерно-економічний інститут

1982 — викладач, декан Харківського інженерно-економічного інституту

1994 — народний депутат України

1998 — заступник міністра економіки в уряді Валерія Пустовойтенка

2003 — голова Фонду держмайна

2005 — професор кафедри бухгалтерського обліку Харківського інженерно-економічного інституту

2006, 2007 — народний депутат від Партії регіонів

Одружений, має доньку й онуку.

Зараз ви читаєте новину «"Із вікна "мерседеса" Тимошенко не видно злиднів, у яких живуть люди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі