середа, 05 травня 2010 05:01

"Голосовал за Симоненко, а теперь душа болит"

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Володимир Степанчук зробив транспарант зі спінінга. Написав на ньому вірш знайомого поета про вітчизну. Він хотів би повернути Радянський Союз, але розуміє, що це неможливо
Володимир Степанчук зробив транспарант зі спінінга. Написав на ньому вірш знайомого поета про вітчизну. Він хотів би повернути Радянський Союз, але розуміє, що це неможливо

Наймасовішу демонстрацію за роки незалежності до 1 Травня провели в Донецьку місцеві комуністи й обласна рада профспілок.

В очікуванні ходи на східцях біля пам"ятника Леніну в центрі міста сидять літні жінки. Поряд дошка з написом "Вместе возродим СССР". Громадська організація "Донбасская Русь", що виступає за приєднання до Росії, збирає підписи за скасування дублювання кінофільмів українською. Дівчина з червоною стрічкою роздає листівки: "Настанет день, и трудовой народ прогонит эксплуататоров".

О 10.00 рух вул. Артема перекриває ДАІ. Іде профспілкова колона — працівники вугільної промисловості, металурги.

— Подивіться на нас, ми тут головні! — регоче товстий лисий чоловік. Розмахує білим прапором профспілки працівників таксі. На прапорі — літера "Т" і "шашечки".

Комуністи йдуть на милицях, із паличками. Жінки — з червоними тюльпанами, дехто веде дітей. Чоловіки несуть розтяжку: "Наша родина СССР".

Світлана Кузнецова прийшла в центр міста з матір"ю Вірою Василівною та дітьми: 5-річним Артуром та 11-річною Ксенією.

— Свєту послали на демонстрацію, а ми за нею ув"язалися, — радісно повідомляє 65-рiчна Віра Царькова.

Світлана Кузнецова працює у відділі кадрів приватного підприємства "WEF-транс". Запевняє, що на демонстрацію колектив вийшов добровільно.

Темнота! Мы за рабочий класс. Боремся против власти за свободу для вас

У колоні з"являються чорні прапори. Бритоголові чоловіки в чорних окулярах, медичних масках і хустках, натягнутих до очей, піднімають вгору кулаки і вигукують: "Долой власть!", "Смерть капиталу!" На їхніх плакатах написано: "Революция! Анархия! Нестор Махно!" За анархістами йде усміхнений чоловiк із дощечкою. На ній наклеєні різнокольорові літери: "Ребята, давайте жить дружно".

На площі, де завершується хода, бритоголових обступають сердиті пенсіонери.

— И не стыдно? — замахується літня жінка в червоному береті. — Накурились и пришли сюда позорить наш святой праздник!

— Темнота! Мы за рабочий класс. Боремся против власти за свободу для вас, — відповідає махновець. Назватися відмовляється.

ПорУЧ із анархістами йде артист на ходулях у панамі та халаті з різнокольоровими ґудзиками. Дме у трубу, яка видає огидні звуки.

— Мы с Януковичем тоже не дружим, — каже. — Меня зовут Марчи Кремер, я профессиональный революционер. Приехал из Польши, чтобы помочь друзьям выгнать олигархов.

На площі Леніна починається мітинг.

— Товарищи, успехов вам в тяжелой, но не безнадежной борьбе, — лунає голос виступаючого. — Я надеюсь, при новой власти мы будем проводить те же демонстрации, какие проводили когда-то.

Виступ слухають дві школярки. Одна поклала на голову листівку КПУ, щоб не палило сонце. Друга притискає до лоба пляшку мінералки.

— Мы вообще-то в Макдональдс пришли. Ребят ждем, они регби занимаются, — 15-рiчна Олена показує на хлопців із прапорами. — Их в спортшколе заставили нести эти флаги.

— А я против советской власти. Сейчас, конечно, тоже жизнь фиговая, но есть надежда на демократию, — каже її подруга 14-рiчна Катерина.

Нашел себе телку мясистую, а старая жена слезы размазывает по телевизору

За 15 хв. пiсля закінчення ходи площа поступово порожніє. Виступаючий просить голосувати за резолюцію мітингу. Декілька літніх людей піднімають руки. Резолюцію прийнято. У ній вимога притягнути до кримінальної відповідальності колишнього президента і прем"єр-міністра "за преступления перед народом", продовжити політику "улучшения отношений с Россией и Беларусью", ввести регулювання цін, не допустити утиску прав трудящих. На сцену вибігають дівчата в російських народних костюмах. Починається концерт.

У першотравневій ході взяли участь близько 6 тис. жителів Донеччини. Це найбільше за всі роки незалежності, каже прес-секретар обласного комітету Компартії 31-річна Олена Волинець.

Пенсіонер Володимир Степанчук прийшов на площу в футболці з гербом СРСР. Зробив транспарант зі спінінга. Прикрутив дротом картон із чотиривіршем знайомого поета-аматора про радянську батьківщину.

— Мечтаю возродить СССР, но вряд ли это возможно, — говорить 70-рiчний Володимир Олександрович. Критикує свого лідера Петра Симоненка:

— Нашел себе телку мясистую, а старая жена слезы размазывает по телевизору: "Себе забрал хорошую машину, а мне оставил плохую". Куда это годится? Голосовал за него, а теперь душа болит. В Верховной Раде коммунисты ничего толкового не сделали.

Степанчук погоджується сфотографуватися. Його намагається обійняти чоловік напідпитку.

— А ты причем? Выйди из кадра! — гнівається пенсіонер.

П"яний ображається:

— А как же солидарность?

 "Не допустимо підвищення пенсійного віку"

Львівські "ліві" 1 Травня відзначали в Парку культури ім. Богдана Хмельницького. Об 11.00 зібралися близько сотні людей. Із програвача лунають пролетарські пісні.

— Я рожден в Советском Союзе, сделан я в СССР, — підспівує 76-річний Анатолій Федоров.

— Ми хочемо чітко заявити, що не допустимо підвищення пенсійного віку, — кричить у гучномовець перший секретар обкому КПУ Михайло Стула, 51 рік. Заявляє, що наступного року в Стрийському парку збереться вдесятеро більше представників лівих сил. — Наші будуть по всьому парку, по всьому Львову і по цілому світі, — махає руками.

— Стахановці, — сміються між собою міліціонери.

Понад сотня правоохоронців оточили маніфестантів по периметру. Перехожих до них не пускають.

— Прогулювався парком, побачив мітинг. Захотілося послухати. Згадати радянське минуле, — каже колишній військовослужбовець Дмитро Ткачук, 47 років. — А мене міліціонери не впустили. Запитався правоохоронця, чи можна зайти. А він відповів: "Можна Машку за ляшку".

Оксана ЛІСНА

Зараз ви читаєте новину «"Голосовал за Симоненко, а теперь душа болит"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі