пʼятниця, 25 травня 2012 00:00

Голос коштуватиме не менш як 100 доларів

 

Більшість опитаних українців засуджують пропозицію продати свій голос за певного кандидата чи партію, свідчать результати опитування Центру Разумкова. Люди ще мають політичну культуру, каже політтехнолог 37-річний Тарас Березовець.

— У Російській Федерації людина бере хабар у політика і цим пишається: "От я візьму, а потім його обдурю". У нас люди більш сором'язливі, — говорить політтехнолог. — Очевидно, кількість тих людей в Україні, що беруть хабарі й позитивно до цього ставляться, дещо вища, ніж показує дослідження. В середньому кількість тих, хто стикався із підкупом на виборах, може сягати 25 відсотків.

Під час місцевих виборів 2010 року людині пропонували за голос від 50 до 200 гривень. Ще десь 200 залишав собі посередник, який домовлявся про продаж, — розповідає. — На парламентських виборах голос оцінюватимуть не менше, ніж у 100 доларів. Бо ціна цих виборів надто висока. Є кандидати, які тільки на підкуп виборців і розраховують. Закладають у бюджет виборчої кампанії 2 мільйони доларів на купівлю 20 тисяч голосів.

У Європі практики підкупу не було й не буде. Можливо, в Америці в гангстерських містах щось таке робили перед Другою світовою війною. Але ці традиції були поламані. Зараз західні люди не розуміють, як можна продати голос за гроші.

Зараз ви читаєте новину «Голос коштуватиме не менш як 100 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі