пʼятниця, 25 лютого 2011 10:01

"Гелікоптери, "Межигір'я", фуршети — як бенкет під час чуми"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Олександр Бондар: ”Хвиля революцій піде по арабських країнах. Зачепить Середню Азію, країни колишнього Радянського Союзу. Невдоволення може перекинутися на Білорусь, Росію та Україну”
Олександр Бондар: ”Хвиля революцій піде по арабських країнах. Зачепить Середню Азію, країни колишнього Радянського Союзу. Невдоволення може перекинутися на Білорусь, Росію та Україну”

Нардеп-"нунсівець" 56-річний Олександр Бондар уранці в середу заходить у салон-ресторан "Мокко" в центрі Києва. Живе неподалік і часто буває тут із дружиною Вікторією. Його знають офіціанти. Олександр Миколайович сідає на світлий диван із подушками на другому поверсі. Замовляє каву.

— А кальянщик є? — питає. Отримує ствердну відповідь офіціанта.

25 лютого — рік після інавгурації президента Віктора Януковича.  Яку країну він будує?

— Аналог арабських країн та Донбасу перенесли на всю державу. Ті самі методи. Ставлення до людей, як до рабів. Демонстрація зневажливого ставлення і своєї величі носить маніакальний характер. Ці гелікоптери, "Межигір'я", презентації, фуршети — як бенкет під час чуми. Янукович їздив у Давос із 11 охоронцями. У цьому місці не може бути небезпеки, воно загороджене. Там збираються мільярдери, які мають більше підстав для охорони, ніж він. Це викликає у людей сміх. Це азіатщина чи африканщина. Якщо народ захоче з Януковичем  щось зробити, ніяка охорона, літаки чи танки не допоможуть. Бачимо, що в Лівії відбувається.

В Україні можливий такий сценарій?

— Хвиля в першу чергу піде по арабських країнах. Зачепить Середню Азію, країни колишнього Радянського Союзу. Невдоволення може перекинутися на Білорусь, Росію та Україну. Симптоми та режими дуже подібні. У Лівії такі забиті люди, що неможливо було уявити, що вони вийдуть на вулиці під літаки та танки. Спрацьовує якийсь імпульс. Про це треба думати нашій владі: може настати момент, коли втратять все.

Депутати кажуть, що при Тимошенко теж крали. Не порівнюйте масштаби. Люди Тимошенко — це хлопчики порівняно з цими монстрами збагачення. Зараз із бюджету гроші крадуть мільярдами.

По чому це видно?

— По тому, скільки коштів виділяють на Євро-2012. Як проходять тендери по закупівлях, де все йде під одного учасника. Як проводиться приватизація. За минулий рік, за даними Нацбанку і статистики, 25 мільярдів доларів виведено за кордон, із них понад 20 — на Кіпр, де є фірми наших посадовців. Це відповідь на запитання: куди діваються гроші?

Чи варто було Януковичу показати приклад боротьби з корупцією і віддати "Межигір'я"?

— Віктор Федорович ніколи не віддасть. Це найдорожче, що в нього є. Для цих людей набагато простіше віддати державне майно, ніж своє. Цим він відрізняється від Кучми. На чолі Фонду держмайна я часто відчував, що Кучма державне майно вважає своїм. Це було іноді погано, іноді — добре. Але не було такого, що олігарх заходив і говорив, чого він хоче. Було ставлення, спрямоване на збереження.

Може в Україні бути мирна революція, як 2004 року?

— Я не хотів би сценарію арабських країн. Але все залежить від народу і влади. Вона має зробити висновки з того, що відбувається в економіці. Уряд на чолі з Азаровим — це абсурд. Вимагати реформ від Азарова, як у хворого здоров'я. Це людина, яка не має економічної освіти й вихована в радянських умовах. У період падіння ринків депозитів та нерухомості вводити на них податки — це смертельна річ для економіки. Податками не поповнюють бюджет, а регулюють економіку.

Янукович може відправити Азарова у відставку?

— Ні. Його влаштовує, як розмовляє Азаров. На його фоні Янукович виглядає дуже пристойно. Якщо на посаду прем'єра призначити молодшу, перспективну людину — того ж Тігіпка, який володіє мовою, — почнуть порівнювати.

Чи можна зараз ставити завдання на покращення життя при такій корупції?

— Реформи якраз спрямовані на те, щоб її позбутися. Але корупцію неможливо побороти кримінальними справами. Тим більше, що вони саджають лише тих, хто не ділиться й не вирішує потрібних питань.

Якщо Янукович хоче побороти корупцію, то мусить зменшити до нуля вплив держави і чиновників на прийняття рішень.

Зараз скорочують чиновників.

— Так корупцію не побореш. Люди по мінімуму мають приймати розпорядчі рішення, за які можуть брати хабарі. У Податковому кодексі ж усе зроблено навпаки. Настільки збільшується вплив чиновників, що цей документ — фактично хабарництво.

Олександр Миколайович просить принести кальян на молоці. До нього — зелений трав'яний чай. Каже, вперше спробував кальян у Єгипті й відтоді покурює.

Уряд обіцяє підняти середній розмір пенсії до 1380 гривень. Це реально?

— Розраховано на те, що пенсіонери не вийдуть на вулиці. Але реформа більшою мірою стосується майбутніх пенсіонерів. Кажуть, єдиний механізм покриття дефіциту Пенсійного фонду — підняття пенсійного віку. Це пропозиція Світового банку та кредиторів. Справді, на Заході інших джерел немає. Але в них немає такої корупції й тіньової економіки. У нас же дефіцит Пенсійного фонду 20 відсотків, а тіньова економіка — 40–50 відсотків. Якщо ліквідувати хоча б половину тіньових схем, дефіциту не буде.

Тігіпко заявив, що економіку виводитимуть із тіні й каратимуть за зарплату в конвертах.

— Бізнес, яким займається уряд — це тіньова економіка. Міліція, прокуратура, СБУ "кришують" її. Контрабанда неліцензійних дисків — споконвіку був бізнес міліції. Тому для початку розберіться зі своїми.

На Заході вигідно платити офіційну зарплату, бо там хороші соціальні гарантії. А в нас який сенс платити офіційні внески, якщо малий підприємець потім матиме мінімальну пенсію? Люди питають у мене, як заробити на старість. Раджу по 100 доларів відкладати на рахунок у банк. На момент пенсії будуть нормальні дивіденди. Надійні банки з іноземним капіталом, вони платять найменші відсотки. Друга категорія — наші великі банки, що багато років працюють. Ризики є в малих банках, що платять великі відсотки, бо хочуть залучити людей.

Минуло 20 років, а життя людей не покращується. Чому?

— Немає реформ і процвітає корупція. У нас були певні зрушення. Були часи, коли менше крали.

За Ющенка?

— Так. Хоча спершу хабарництво збільшилося, бо прийшли нові люди. Я питав у "регіоналів": якщо боретеся з корупцією, навіщо привели сюди донецьких? Люди приїхали до Києва. Їм треба квартира, машина, влаштувати сім'ю. А ціни шалені. Що їм залишається робити, як не шукати ліві заробітки?

П'ять років очолював Фонд держмайна

Олександр Бондар у політику прийшов 1990 року. Став депутатом Московської райради Києва. 1998-го — головою Фонду держмайна. У прямому ефірі коментував продаж "Криворіжсталі". 2003 року пішов із посади.

— Це питання вирішувалося в кабінеті Азарова, — розповідає Олександр Миколайович. —  Мене викликали ввечері. Азаров сказав, що завтра — засідання Кабміну. Буде звіт голови Фонду, розіб'ють у пух і прах. За цим — прокуратура, проблеми з Фондом. Пиши заяву. Він мені сказав, що Янукович узгодив це з президентом. Але Кучма не знав. Коли дізнався, я від нього вислухав. Два місяці він не підписував заяву. Я настояв. Через якийсь час Янукович сказав, що я показав приклад цивілізованого відходу з посади.

Бондар залишився працювати у Фонді держмайна заступником наступних двох керівників відомства — Михайла Чечетова та Валентини Семенюк-Самсоненко. 2006 року став народним депутатом від блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Зараз міністр економіки опозиційного уряду. Одружений удруге, має двох синів.

Зараз ви читаєте новину «"Гелікоптери, "Межигір'я", фуршети — як бенкет під час чуми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі