четвер, 13 листопада 2008 19:07

"Для Тимошенко "Народна самооборона" й Луценко є відпрацьованим матеріалом"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Народний депутат Ігор Кріль готовий до того, що його партія ”Єдиний Центр” на дострокових виборах може не пройти у Верховну Раду
Народний депутат Ігор Кріль готовий до того, що його партія ”Єдиний Центр” на дострокових виборах може не пройти у Верховну Раду

"Тимошенко боїться отримати утричі менше голосів на виборах. Тому придумує всілякі перешкоди. Не хоче все втратити, — каже голова партії "Єдиний Центр" Ігор Кріль, 47 років. Зітхає і додає. — Про неї стільки розмов, що аж тошнить! Говорити не хочеться. Але вона — реальний фактор політики, який нікуди не прибереш".

Нещодавно він об"їхав пів-Західної України. Зустрічався з виборцями, критикував Блок Юлії Тимошенко. Говорить, що наслухався чимало неприємного від прихильників прем"єра.

У Верховній Раді Ігоря Кріля називають "правою рукою" Віктора Балоги — глави Секретаріату президента. Тому заяви лідера ЄЦ сприймають як позицію керівника канцелярії Віктора Ющенка. Кріль і група вихідців з "Нашої України" створили партію півроку тому.

— Від нас очікували багато. Але за півроку не може бути створена партія, яка набиратиме 20–30 відсотків, — зазначає він.

Найбільше їх критикували колишні однопартійці та БЮТ. Під час розмови Кріль ображено згадує слова Тимошенко про "Єдиний Центр" у прямому телеефірі наприкінці березня. Тоді прем"єрка зробила непристойний натяк: "Я не радила б Вікторові Балозі займатися справами, які закінчуються на "-єц".

Офіс "Єдиного Центру" розташований у тому самому приміщенні, де торік був штаб блоку "Наша Україна — Народна самооборона". У просторому кабінеті Кріля два столи — робочий і для нарад. На комп"ютерному моніторі видно, що перед розмовою нардеп переглядав фоторепортаж із зустрічі президента Віктора Ющенка з лівійським лідером Муамаром Каддафі.

Навпроти столу — плазмовий телевізор. Біля нього на тумбочці — дві ікони та дві пляшки коньяку "Оріана. Золотий резерв" восьмирічної витримки. Сідаємо за стіл для нарад.

Коли будуть вибори?

— Якщо в цій державі є хоч одна людина, яка може дати відповідь на це питання, то це однозначно не я. Політикам треба домовитися про спільний план дій.

Але пробували вже різні варіанти — й без результату...

— Пам"ятаєте заяву Тимошенко, що потрібно створити позафракційну коаліцію? Усе красиво звучало. Тільки це було не звернення до політиків, а чергова частина серіалу "Бідна Юля", показаного для народу. І підтекст був один. При владі має залишитися вона. А це їй треба було відкинути. Янукович, Литвин думають так само. У нас в державі є кілька політиків, які ніяк не можуть побороти свої амбіції. Хтось повинен від посади прем"єр-міністра відмовитися, хтось — від голови Верховної Ради. Заради виходу з політичної та фінансової криз.

Чим мені подобається Ющенко і чим він відрізняється від Тимошенко — менше всього думає за свій рейтинг

На посаді прем"єра потрібен роботяга, який не має на найближчий термін президентських амбіцій. Він зранку до ночі повинен вкалувати й забути хоча б на сто днів про прес-конференції та політичні заяви. І тоді наступить спокій і буде робота. А ті, хто хочуть стати президентами, хай уже тепер ідуть на президентські вибори.

Але ж прем"єрська посада є найкращим майданчиком для "походу на президентство".

— Ще рік тому я говорив, що прем"єр із президентськими амбіціями — це біда для держави, незважаючи на прізвища. За таку позицію на мене вилили багато бруду. Зокрема й мої колеги по "Нашій Україні". Громадянам видали заощаджень по тисячі, й то не всім. А чим це закінчилося? Порівняйте теперішні ціни із зарплатою і пенсією, коли ту тисячу людина вже проїла.

Балога за час роботи главою Секретаріату президента набув досить негативного іміджу. Частина політтехнологів кажуть, що в певний момент Ющенкові буде вигідно звільнитися від цього ореола разом із Балогою. Мовляв, тоді в президента зросте рейтинг.

— Не вірю, що Ющенко є такою людиною. Чим мені подобається президент і чим він відрізняється від Тимошенко — менше всього думає за свій рейтинг. Дбає про те, як буде розвиватися держава. А Тимошенко більше турбують показники популярності. Тому не думаю, що Ющенко заради рейтингу піде на такий крок. А негативний імідж Вікторові Балозі приліпили опоненти президента. Дехто кричить, що Балога поганий, тільки не може конкретно сказати — чому?

Нардеп то відкидається у кріслі, то спирається ліктями на стіл. Стомлено проводить рукою по обличчю.

Що відбувається в блоці "Наша Україна — Народна самооборона"?

— Є конкретний факт — голосування в парламенті за виділення коштів на вибори. 38 "нашоукраїнців" проголосували "за". Тобто проведення виборів підтримують саме стільки людей. Решта депутатів у фракції тримаються за свої крісла. "Пробютівська" частина НУ-НС боїться виборів, бо їм нічого не світить. Вони сподівалися, що Тимошенко дасть їм місця у своєму списку. Але не дасть. Для неї зі своїми в списку розібратися буде проблемою. Не сумніваюся, що це вже буде не 156 депутатів, а набагато менше.

Але лідера "Народної самооборони" Юрія Луценка вона мусить узяти, бо той перейшов до її табору від президента.

— Є чітка інформація, що Луценка не хоче брати. Бо це вже відпрацьований для Тимошенко матеріал. І вся група "Народна самооборона" — теж.

Якби глава держави по-справжньому хотів виборів, то домігся б виділення на них грошей...

— Для президента вибори — не панацея. Чи ви гадаєте, що він хоче йти в розріз із суспільною думкою? Ющенко — демократична людина. Це Тимошенко влаштувала б так, як зараз у судах, — рекет і тиск. А глава держави цього не зробить.

На дострокових виборах "Єдиний Центр" подолає 3-відсотковий бар"єр?

— Ми не про це маємо думати. Якщо 3 відсотки — мета, то не потрібно такої партії. Ми повинні думати, чи є що сказати людям і чи є рецепти, які можуть вивести державу з кризи.

Україна — одна з чотирьох країн, якій загрожує банкрутство. Афганістан, Аргентина, Ісландія і Україна. Чим ми гірші від Білорусі, Польщі чи Румунії? Просто там уряди професійно працювали над зменшенням впливу світової фінансової кризи. Вона ж розпочалася давно. А в нас популізм у політиці. При ньому реальної економіки не було й не буде. Буде інфляція, падіння курсу національної валюти, безробіття. А за словами Тимошенко, донедавна в нас кризи взагалі не було. Тому основна відповідальність за обвал економіки лежить саме на ній. І прем"єрці не вдасться традиційно зіскочити.

Ви готові до того, що можете не пройти в Раду?

— Ми готові. Але налаштовані на перемогу.

Наприкінці розмови депутат згадує свої зустрічі з виборцями. Зокрема, як розповідав про олігархів, що фінансують улюблені партії тих людей. Багатьох це засмутило.

За кілька днів після інтерв"ю депутати "Єдиного Центру" на чолі з Ігорем Крілем підтримують відставку голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Без них опозиції забракло б голосів.

Телефонуємо йому, щоб запитати про причини такого рішення. Коли Кріль відповідає, у слухавці чути гул із сесійної зали парламенту.

— Ми задовольнили прохання Яценюка про складання повноважень голови Верховної Ради, — відказує нардеп.

Чому саме зараз? Адже він написав заяву півтора місяця тому.

— Це мало статися ще минулого місяця. Але що відбулося реально? Яценюк написав заяву і зробив собі гарну рекламу: молодий політик, що не тримається за крісло. Розкрутився по всій Україні, а про заяву забув. А коли це піднялося зараз, то стало ясно, що він і не збирався складати повноваження. Це популізм.

Чи правда, що Арсеній Яценюк проводив самостійні переговори з Юлією Тимошенко?

— Та всі його дії за останній місяць узгоджувалися! Аж до того, яким чином має діяти спікер, щоб БЮТ устиг заблокувати трибуну.

Кого ви підтримаєте на посаду нового голови Верховної Ради?

— Від "Єдиного Центру" нікого не висуватимемо. Визначимося з голосуванням, коли будуть реальні кандидатури. Поки що немає про що говорити.

1961, 10 травня — Ігор Кріль народився у Червонограді на Львівщині

1985 — закінчив механіко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту

1996 — заступник директора товариства "Барва"

2000 — перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації

2005 — виконувач обов"язків заступника голови Закарпатської облдержадміністрації, голова державної податкової адміністрації в Закарпатській області

2006, 2007 — народний депутат від "Нашої України"

2008 — виходить із "Нашої України" й очолює партію "Єдиний Центр"

Одружений, має сина та доньку

Зараз ви читаєте новину «"Для Тимошенко "Народна самооборона" й Луценко є відпрацьованим матеріалом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі